Umrl je Dejan Pestotnik, producent, podpornik, poznavalec, sokreator in ljubitelj umetnosti

P. V.
06.11.2021 13:23
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Dejan Pestotnik

Rene Gomolj

V petek je zakrožila žalostna vest, da je umrl Dejan Pestotnik. Leta in leta smo ga srečevali povsod, kjer je nastajala in živela - zlasti sodobna vizualna in multimedijska - umetnost.

V zadnjih letih je odšel v Ljubljano in se potem vračal, prej pa je bila njegov dolgoletni domicil Kibla. Bil je njen podpredsednik in kurator ali sokurator mnogih njenih projektov, od samostojnih razstav do velikih festivalskih prireditev, predvsem v okviru Mednarodnega festivala računalniških umetnosti in Kiblixa.

Bil je tudi član občinske strokovne komisije za področje avdiovizualnega ustvarjanja, sodeloval je pri Mariborskem umetniškem sejmu, spomnimo se, kako zavzeto in inventivno je vodil dražbe.

V spominu (in Večerovem arhivu) smo med drugim našli zabeležko o njegovem predavanju v Salonu uporabnih umetnosti pred šestimi leti, ko je govoril o temi, ki jo je dolgo raziskoval, o povezavi umetnosti in kriminala. ("Po zaslužku v okviru organiziranega kriminala so umetnine na tretjem mestu, takoj za trgovino z drogami in orožjem.") Ob preučevanju organiziranega kriminala z umetninami je ves čas kritično spremljal in komentiral naše vsakdanje, v glavnem družbeno-politične zločine nad umetnostjo in kulturo.

Vendar naštevanje funkcij in specializacij Dejana Pestotnika ne pove vsega o njem oziroma ne pove tistega bistvenega: svoje delo je opravljal entuziastično in srčno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta