Umrl je Mariborčan Martin Benko, izjemno angažiran za boljše življenje oseb z motnjami v duševnem in telesnem razvoju

Barbara Bradač Barbara Bradač
06.05.2024 12:33

V 76. letu se je poslovil dolgoletni predsednik Medobčinskega društva Sožitje Maribor Martin Benko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Martin Benko (1948-2024)
Andrej Petelinšek

V Medobčinskem društvu Sožitje Maribor so užaloščeni. V 76. letu se je poslovil njihov dolgoletni predsednik Martin Benko, ki je društvo vodil okoli tri desetletja in je s svojo človečnostjo, vestnim in požrtvovalnim delom vtisnil neizbrisen pečat današnji podobi društva. "V spominu nam bo ostal kot človek, ki je s svojo vnemo in angažiranostjo dolga leta vodil društvo ter s svojo predanostjo navdihoval vse nas. Žalujemo za trenutki, ki bi nam jih še lahko podaril, a njegova zapuščina bo živela skozi vse delo, ki ga je opravil, in skozi vse nas, ki smo imeli čast to pot deliti z njim," so zapisali na društveni facebook strani.

Martin Benko, Saša Arsenovič in Tone Partljič
Andrej Petelinšek

Martin Benko se je angažiral za izboljšanje kakovosti življenja oseb s posebnimi potrebami, za njihovo vključitev in za to, da bi jim omogočili čim večjo samostojnost na vseh področjih življenja. Pod njegovim vodstvom je društvo pred 15 leti ustanovilo dnevno in celodnevno varstvo oseb z motnjami v duševnem in telesnem razvoju, stanovanjsko skupino društva, ki upravičencem nadomešča, dopolnjuje ali zagotavlja funkcijo doma ali lastne družine. Žal ni dočakal uradne otvoritve nove bivalne enote v Šarhovi ulici, čeprav so uporabniki tam že našli dom. 

Peter Svetina in Martin Benko
Andrej Petelinšek


Vztrajno je delal s pristojnim ministrstvom in Varuhom človekovih pravic RS za uskladitev nadomestila za invalidnost za osebe s posebnimi potrebami. "To je le nekaj mejnikov, ob vseh socialnih društvenih programih, kot so druženje, izleti, krepitev zdravja oseb s posebnimi potrebami. Pogrešali bomo njegovo aktivnost. V društvu je bil vsak dan. Svoje življenje je posvetil uporabnikom društva, osebam s posebnimi potrebami. Poskušali bomo nadaljevati njegovo delo," je povedal podpredsednik društva Sožitje Maribor Milan Vnuk

Martin Benko in Milan Kotnik
Andrej Petelinšek

Martin Benko je bil zelo angažiran na področju dela z ranljivimi skupinami in je deloval v več zavodih in organizacijah. Med drugim je bil tudi podpredsednik Zveze Sožitje. Nepogrešljivo je njegovo trdo delo kot podpredsednik Sveta invalidov Mestne občine Maribor. Leta 2015 je prejel srebrni grb mesta Maribor za nesebično in človekoljubno delo v dobro ljudi s posebnimi potrebami in njihovih družin. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta