V mariborskem Aprilu grmijo delavci in lastnik

Nina Ambrož Nina Ambrož
05.09.2019 16:43

Četudi je inšpektorat kaznoval mariborsko podjetje April, lastnik ne izpolnjuje obveznosti do zaposlenih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sedež podjetja April, v katerem šivajo oblačila. 
Andrej Petelinsek

Delavci podjetja za proizvodnjo vrhnjih oblačil April iz Maribora so bili pred dnevi soočeni, da bodo znova prikrajšani in ne bodo prejeli regresa za letni dopust, čeprav bi jim ga delodajalec moral izplačati do konca junija. Na sestanku zaposlenih s poslovodstvom in družbenikom je grmelo. Delavci so izražali nezadovoljstvo zaradi neizplačanega regresa in nepravilnosti pri nadurah, kot trdijo, izpostavljajo tudi grob, neprimeren odnos odgovornih, vrh podjetja pa je rohnel, da ni rezultatov. Delavci se ne upajo javno izpostaviti in odkrito spregovoriti, vodstvo pa govoriti ne želi.

Ljubo Javoršek
Saso Bizjak

Poslovnih težav ni videti, neizplačilo regresa se ponavlja

April deluje na pogorišču nekoč znanega tekstilnega velikana Pik, leta 2002 ga je ustanovil Ljubo Javoršek, v Mariboru znan kot mojster in trener karateja. Do oktobra 2018 je bila direktorica Jolanda Ivanuša, nato je vodenje Aprila prevzela Sabina Šegula Emeršič, aktualna direktorica. Po javno dostopnih podatkih evidenc Ajpesa in Gvina Javorškova družba s približno sto zaposlenimi deluje stabilno. Prihodki se zadnjih nekaj let gibljejo nekaj nad milijonom in pol evrov letno, prikazan je letni dobiček okrog 3000 evrov in bilančni dobiček nad 80 tisočakov. Kapital in sredstva ne nihajo. Kreditna izpostavljenost ni pretirana. Podjetje ima lahko likvidnostne težave, vendar dosega nadpovprečno donosnost, ocenjuje Bisnode. Na zunaj in na hitro je videti, da ni razlogov za neizplačilo regresa. Podjetju očitno zaupa tudi država. Aplikacija o porabi javnega denarja Erar kaže, da je April v preteklih letih prejel skoraj 600.000 evrov nakazil iz različnih javnih virov, največ od zavoda za zaposlovanje, in sicer za težje zaposljive osebe in za usposabljanje brezposelnih.
Dela naj bi bilo veliko, podjetje ima promet, so informacije, ki krožijo med zaposlenimi. Naročila izpolnijo v roku, četudi je zato treba delati nadure, pravijo. A kljub temu naj ne bi izpolnjevali norm in pričakovanj poslovodečih. "Plače so minimalne, takšne, da jih mora država do določene mere subvencionirati. Podjetje izplačuje minimalno malico 3,6 evra, prevoz pa 60 odstotkov cene vozovnice javnega prevoza. Delavke, ki imajo veliko let delovne dobe, ne dobijo dodatka, tudi dopusta imajo le 20 dni, čeprav bi jim praviloma pripadalo več," so nam zaupali. Spornega ponavljajočega vzorca, da je April kršil pravila pri nakazilu regresa in delavce plačeval obročno že večkrat v preteklosti, se spominja tudi Breda Črnčec, mariborska sindikalistka, vendar šivilje niso nikoli družno in protestno nastopile proti delodajalcu. Zakaj se vodstvo izmika regresu, jim ni jasno. Omenjali naj bi jim visoke stroške s komunalo in materialom.

Lastnik ne bo dal iz svojega žepa

"Jaz sem lastnik in in jaz bom rekel, kaj bo. Dolžnosti ne poznate, borite pa se za svoje pravice. Nimate rezultatov! Sram vas je lahko, da tožarite, me prijavljate, da si upate zahtevati stvari, ki jih ne izpolnjujete," je Javoršek očital zaposlenim, zbranim na sestanku konec avgusta, trosil jezo in jim predlagal: "Če ste nezadovoljni, pojdite domov. Svoje premoženje sem zapravil v tej firmi, pa sem živel brez regresa. Če mislite, da bom iz svojega žepa plačeval regres, se motite. Ni inšpektorja na svetu, ki bi to dosegel," je zvenel odločno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta