V Svečini opravili rez, prvo opravilo v vinogradu: Če na svetega Vincencija od strehe kaplja, bo obilo vina

Miha Dajčman Miha Dajčman
29.01.2023 04:35

Tradicionalno so se na god zavetnika vinogradov in vinogradnikov svetega Vincenca v Svečini zbrali tamkajšnji vinogradniki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vinogradniške škarje je v roke vzela tudi svečinska vinska kraljica Lucija Mukenauer.
Osebni arhiv

Rez vinske trte je prvo opravilo v vinogradu v pripravi na nov letnik in velja za eno najpomembnejših vinogradniških del v letu, saj se z njim uravnavata rodnost in obremenitev trte, kar vpliva na kasnejšo kvaliteto dozorjenega grozdja. Pomembnosti tega zimsko-pomladnega opravila pomlajevanja trte se dobro zavedajo vinogradniki v Svečini, kjer so znani po dobrih in kvalitetnih vinih. Tradicionalno so minulo nedeljo vinogradniki iz Svečine opravili skupinski rez trte.

Prvi rez trte v letu v Svečini in blagoslov duhovnika Branka Mačka
Osebni arhiv

Tokrat so se na dan, ko goduje Vincenc, zaščitnik vinogradov in vinogradnikov, v kleteh pa počasi zori letnik 2022, Svečinčani na povabilo svečinske vinske kraljice Lucije Mukenauer zbrali na kmetiji Kušter, kjer sta god praznovala dva člana družine Vinko in Cene Šerbinek. "Veseli me, da smo se zbrali in uradno začeli rez trte, čeprav ponekod v naših koncih to delo poteka že dober mesec. Narava je prekrita s snežno odejo, česar smo veseli. Naj bo zima mrzla, da uniči škodljivce in zemljo dovolj ohladi in navlaži, da bo pomagala trti znova dobro obroditi. Mi pa poskrbimo, da bo rez opravljena dosledno, da bo trta pomlajena in bo dajala kvaliteten pridelek. Sveti Vincenc naj nas še naprej varuje pred naravnimi nesrečami. Vsem želim uspešno rez in kvalitetno opravljena druga dela v vinogradu, da tudi to leto naše kleti napolnijo vincens - zmagujoča vina," je navzočim dejala Lucija Mukenaruer in govor končala z enim od številnih pregovorov o Vincencu: "Če na svetega Vincencija od strehe kaplja, bo obilo vina."

Osebni arhiv

Svečinska vinska kraljica je v vabilu vinogradnikom sporočila, da naj na srečanje nikar ne pozabijo prinesti vinogradniških škarij. Srečanje ni bilo le simbolično, skupina vinogradnikov se je podala v bližnji zasnežen vinograd in opravila rez, duhovnik Branko Maček pa je trto blagoslovil. Po opravilu so prisotni nazdravili na Vincenca in si zaželeli uspešne letine 2023.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta