V UKC Maribor vztrajno večajo kapacitete

Andreja Kutin Lednik
01.04.2020 16:18

Znova je v območju brez okužb s Covid-19 prišlo do obravnave bolnika, pri katerem je test sprva pokazal negativen rezultat, nato pa se je izkazalo, da je kužen. Še vedno kritična situacija z zaščitno opremo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Okuženi je bil bolnik s hudimi poškodbami prsnega koša, medenice in obraza, bil pa je premeščen iz regionalne bolnišnice, kjer so že opravili test na koronavirus, ki je bil negativen. Pri sprejemu v UKC Maribor je imel bolnik povišano temperaturo in vnovični test je pokazal pozitiven izvid. V UKC so očistili in razkužili prostore urgence, bolnik je bil nameščen v stavbe z bolniki s Covid-19, v izolacijo pa je zaradi dogodka moralo 18 zdravstvenih delavcev, od tega trije zdravniki, poroča Matjaž Vogrin, strokovni direktor UKC Maribor. Tako je sedaj skupno v izolaciji 72 delavcev UKC Maribor.
Sicer pa v bolnišnici vztrajno povečujejo število postelj za bolnike s Covid-19. Trenutno je na intenzivnem oddelku za te bolnike na voljo 17 postelj, a kmalu bo to število 35. Poleg dosedanjih 10-ih novih respiratorjev jih pričakujejo še 10. Trenutno se na intenzivnem oddelku zdravi 11 bolnikov, v vseh primerih pa gre za starejše ljudi s pridruženimi boleznimi, a Vogrin poudarja: "Bolniki, ki ne potrebujejo intenzivne oskrbe, so stari med 30 in 59 let, v UKC Maribor še ni bilo smrtnega primera, odpustili pa smo že 19 bolnikov." Postelj za ljudi, ki ne potrebujejo intenzivne nege bo po dokončani širitvi 50. Strokovni direktor izpostavi še, da se v UKC Maribor zdravi še 500 drugih bolnikov z resnimi stanji in tudi ti potrebujejo primerno oskrbo.
"Še vedno je relativno kritična situacija z zaščitno opremo. Trenutno imamo zalog za štiri do pet dni, a smo v nenehnem stiku z ministrstvom n civilno zaščito," dodaja Vogrin, ki se še zahvaljuje pomoč hotelirjem ter dijaškemu domu, saj imajo zdravstveni delavci, ki so v stiku s Covid bolniki in ne želijo ogrožati svojih družin, na razpolago dovolj namestitev. Pomagajo tudi študenti medicine, ki varujejo otroke zdravstvenih delavcev in odgovarjajo na klice zaskrbbljenih občanov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta