Veliko ugovorov zaradi izračunov nadomestila za stavbno zemljišče, a malo upravičenih

Igor Selan Igor Selan
11.04.2019 17:30

Informativni izračuni nadomestila za stavbno zemljišče (NUSZ) razburjajo, a v Javnem podjetju za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči pojasnjujejo, da kljub precejšnjemu številu pritožb niso zaznali veliko napak.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Informativni izračuni nadomestila za stavbno zemljišče (NUSZ) so razburili marsikaterega Mariborčana, zato ne preseneča, da so prostori Javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči v Grajski ulici 7 v teh dneh dobesedno oblegani. Dnevno jih namreč obišče tudi sto in več posameznikov, ki naj bi po novem plačevali precej več NUSZ kot v preteklih letih. Večje spremembe so sicer nastale predvsem pri individualnih hišah.

Plačali bodo 92 evrov več

"Poglejte razliko. Lani smo za hišo plačali 56,6 evra, letos pa naj bi kar 148,74 evra, torej kar 92,14 evra več, skoraj 200 odstotkov. In ne drži, kar pravijo, da je razlika nastala samo zaradi več zajetih površin, tudi število točk, s katerimi se ovrednoti opremljenost stavbnega zemljišča s komunalnimi in drugimi objekti in napravami, se je bistveno povečalo. Po žepu so nas torej udarili kar dvakrat," se pritoži eden od naših bralcev, ki je želel ostati neimenovan. Da je večina predvidenih podražitev, kar 95 odstotkov, izključno posledica večje zajete kvadrature in ne večjega števila točk, odgovarja Tadej Potisk iz Javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči.

Prostori Javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči v Grajski ulici 7 so v teh dneh dobesedno oblegani.
Andrej Petelinšek

Ugovore je mogoče podati še do 17. aprila

V Javnem podjetju za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči​ še enkrat pojasnjujejo, da so se za zajem podatkov iz baze GURS odločili na podlagi priporočil ministrstev za okolje in prostor, finance in javno upravo, saj so tako v odmero zajeli vse površine, ki jih določa zakon o stavbnih zemljiščih. "Konec je torej tega, da bi nekateri NUSZ plačevali samo za bivalno površino, drugi pa denimo za tlorisno površino. Zdaj so obračunane vse površine, ki jih določa zakon, torej tako bivalne površine kot garaže, kleti in tudi mansarde, če so primerne za bivanje. In prav zajem več površin v glavnem prinaša razliko v odmeri med lani in letos," še pove Tadej Potisk.
Na informativne izračune je ugovore mogoče podati še do 17. aprila, pri čemer je treba vedeti, da je morebitne napačne podatke o površini treba spremeniti na Gursu in ne pri Javnem podjetju za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči. So pa plačevanja NUSZ tudi po novem občinskem odloku še zmeraj oproščeni prejemniki socialne pomoči in varstvenega dodatka ter vsi, ki se vselijo v novozgrajeno stanovanje ali hišo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta