(VIDEO) Ginekologinja Renata Završnik Mihič: Ne pridejo le enkrat na tri leta

Barbara Gavez Volčjak
20.12.2020 03:00
Ginekologinja Renata Završnik Mihič se zavzema za spremembo normativov v zdravstvu, ki bi zdravniku dovoljevali več časa za kakovosten pregled pacienta
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Renata Završnik Mihič: "Vsaj 20 do 25 minut potrebujem za kakovosten pregled." Foto: Igor Napast
Igor Napast

Po spletu okoliščin je leta 2001 odprla zasebno ambulanto s koncesijo, pojasnjuje Renata Završnik Mihič, dr. med., specialistka ginekologinja in porodničarka in najboljša štajerska ginekologinja leta 2020. "Leta 2000 sem bila zaposlena na oddelku za splošno ginekologijo v UKC Maribor, kjer sem tri leta prej opravila specialistični izpit. Takrat je preminil dr. Kolbl, eden prvih zasebnikov s koncesijo v Mariboru, in ginekologi z oddelka smo izmenično pomagali v njegovi ordinaciji skrbeti za pacientke. Začutila sem, da mi je tak način dela všeč, da bi se lahko kot zasebnica bolj posvetila pacientkam, in sem se precej naivno, vendar z veliko zanosa podala v to zgodbo," pripoveduje sogovornica. Kmalu je ugotovila, da ji začetnih 380 izbranih pacientk ne bo zagotavljalo preživetja, ne glede na to, kako rada jim pomaga. A k sreči jih je bilo že dve leti kasneje okoli 4000, danes ima njena ambulanta približno 6000 pacientk. V velik izziv so ji zlasti težji primeri, ki jim mora seveda posvetiti več časa.

Koncesionar mora biti tudi menedžer

S številom izbranih pacientk pa so prišle poleg radosti tudi skrbi. "Ob delu sem spoznavala tudi poslovno plat koncesionarstva," pojasnjuje Završnik Mihičeva, "organizacijo zdravstvenega varstva pri nas, financiranje storitev, delovanje zavarovalnice in podobno. Poleg medicinske stroke moraš biti kot zasebnik podkovan tudi v menedžerskem delu, kajti kolikor narediš, toliko denarja dobiš." V lastni praksi je po njenem mnenju ogromno dela, odrekanja, nujni sta odlična organizacija in pomoč usposobljenega kadra. "Vendar sodelavcem nikoli ne naložiš toliko kot sebi," poudarja Renata Završnik Mihič, "od njih ne pričakuješ, da bodo delali deset ur in več, še popoldne in ponoči, kot včasih delaš sam."

V veselje ji je skrb za pacientke, a bi se jim želela posvetiti dlje od predpisanih sedmih minut, kolikor ji dovoljuje zavarovalnica. "Vsaj 20 do 25 minut potrebujem za kakovosten pregled. Pacientke namreč ne prihajajo k meni zgolj enkrat na tri leta na odvzem brisa. Pridejo predvsem, ko imajo težave, zaradi katerih se jim moram bolj posvetiti, zato strokovnjaki na primarnem nivoju že dolgo zagovarjamo nujnost spremembe normativov." Želijo si več timov z manj izbranimi pacientkami, da bi imeli za vsako dovolj časa. V drugem valu epidemije ob rednih preventivnih pregledih opravljajo še kurativo in nadomeščajo zaostanke, ki so se nabrali med prvim valom: "Telefoni zvonijo neprestano, prihajajo vprašanja po mailu, obenem pišemo recepte, izpolnjujemo administracijo in včasih preprosto nismo tako odzivni, kot bi želeli biti."

Pacientkam dajejo tudi pozitivno energijo

Ob vsem tem kljub pomanjkanju časa še redno hodi v Ljubljano na ministrstvo in v razna strokovna združenja razlagat in utemeljevat, zakaj bi bilo varneje imeti 4000 izbranih pacientk na enega ginekologa. "Če grem iz ambulante, pa čeprav službeno, me nihče ne nadomešča, sama moram opraviti delo, ko pač utegnem, enako je z dopustom," pojasni manj svetlo plat koncesionarstva. "Seveda pa se vedno trudimo kar najbolje poskrbeti za bolnice, jih obravnavati s pozitivno energijo, in očitno je naš trud obrodil sadove," je Renata Završnik Mihič vesela priznanja, ki so ji ga namenile njene pacientke. Prav zaradi odnosa, ki ga je zgradila s svojimi pacientkami, pravi, bi se znova odločila za tako pot.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta