(VIDEO) Lahko za 8. marec podarim lončnico? Katero cvetje je letošnja uspešnica? Znana cvetličarka odgovarja ...

Denis Živčec Denis Živčec
08.03.2022 14:50

Podarjati cvetje bo vedno lepo in znak omike. Cvetličarska mojstrica Valerija Grubelnik na enega za cvetličarje najbolj živahnih dni o tem, kakšno cvetje na mednarodni dan žensk najraje podarjamo in kaj podariti, če bi radi bili izvirni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Valerija Grubelnik poudarja, da je vsako cvetje lepo, še posebej, če ga podarimo iz srca.
Anja Cej

Svet se spreminja, navade tudi, podariti cvet pa bo zmeraj lepo in znak splošne omike. Sploh če cvet pospremita tudi lepa misel, spoštovanje in iskrene dobre želje. Osmi marec je skozi leta iz dneva žena postal mednarodni dan žensk, sporočilo ostaja enako. Nasprotovanje vse slabšemu položaju žensk v družbi in opozorila o njihovi premajhni zastopanosti na različnih področjih, denimo v politiki, so grenka realnost. Nepogrešljiva osmomarčevska tradicija ostaja tudi podarjanje cvetja. Večinoma ga na ta dan ženskam kupijo ali naberejo moški, ponekod si ga ženske podarjajo med seboj, tu in tam kakšna šopek podari kar sama sebi. Zakaj ne. 

Na za cvetličarje enega najbolj živahnih dni v letu smo obiskali eno najbolj šik mariborskih cvetličarn, ki jo na vogalu Tyrševe ulice vodi cvetličarska mojstrica Valerija Grubelnik. Mednarodni dan žensk se je zanjo in ekipo začel že mnogo pred osmim marcem, na dan praznika pa so cvetje in šopke pripravljali tudi ponoči. Z razlogom, saj so se kupci - da, res je ta dan šlo v glavnem za moške - iz minute v minuto kar vrstili. Pravi, da na ta dan vsaj sedemdeset odstotkov cvetja kupijo gospodje. Katero cvetje danes najraje podarjamo? Ostajamo zvesti tradiciji? Katero cvetje naj podari nekdo, ki bi rad pokazal svojo izvirnost? Lahko podarimo lončnico? Odgovore ima Valerija Grubelnik ...

Pobudo za praznovanje dneva, ki bi bil posvečen vsem ženskam, je leta 1910 na drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk v Koebenhavnu dala nemška komunistka Clara Zetkin (1857-1933). Prvič so ga praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem, toda ob različnih dnevih. Leta 1911 so ga obeležili tudi v Trbovljah.

Generalna skupščina Združenih narodov je leta 1977 z resolucijo določila 8. marec kot mednarodni dan žensk. Na ta dan leta 1857 so namreč ženske v tekstilni industriji v New Yorku protestirale proti nečloveškim delovnim razmeram in nizkim mezdam.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.