(VIDEO) Salon VinDel spet v Mariboru: Vrhunska pijača in hrana

Zora Štok Zora Štok
14.09.2022 20:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Salon VinDel je privabil množico obiskovalcev.
Andrej Petelinšek

Vrhunska vina slovenskih vinarjev in delikates, kot sta na primer pašteta krškopoljca z brusnicami ali panakota z bučim oljem in bučnicami, so danes zaznamovali Salon VinDel, slovenski festival vrhunskih vin in pridelovalcev spremljevalnih delikates, in obeležili včerajšnje druženje v SNG Maribor. Na 150 razstavnih prostorih je bilo v SNG Maribor na pokušnjo več kot 400 vzorcev slovenskih vin in pridelovalcev različnih delikates, ki spremljajo vrhunsko vinsko ponudbo.

Andrej Petelinšek

Kot je povedal Dejan Baier, glavni organizator dogodka VinDel, so predvsem zadovoljni, da je bil dogodek ponovno v Mariboru, kjer se je uspešna zgodba VinDel tudi začela. Čeprav je salon potekal v času trgatev, so s svojimi vini sodelovali številni slovenski vinarji, med njimi tudi Stojan Ščurek, dobitnik platinaste medalje za svojo penino na letošnjem prestižnem ocenjevanju Decanter v Londonu. In seveda klet Puklavec, katere penina je na londonskem Decanterju prav tako prejela visoko priznanje, bronasto medaljo.

Andrej Petelinšek

Dobra vina vedno spremlja dobra hrana. Na letošnjem Salonu VinDel je bilo k vrhunskim vinom na pokušnjo veliko dobrega. Morda pašteta krškopoljskega prašiča z brusnicami ali fazanja pašteta? Morda ajdova kaša z zelenjavo z rostbifom in za konec panakota z bučnimi semeni, kot jo je ponudil Framski hram? Vse to se lepo sklada s paleto vrhunskih slovenskih vin.

Suhi zeleni silvanec vinarstva Vrecl iz Hoč? Za ljubitelje sladkih vin morda rumeni muškat enega izmed ponudnikov ali rose penina Zlatega griča iz Slovenskih Konjic? Na Salonu VinDel se najde za vsakogar nekaj. Za privržence posladkih in sladkih vin, za tiste, ki imajo radi suha vina, tudi izbor penin sega od polsladkih do suhih. Če je kdo iskal primerne kozarce za vino, je bila v SNG Maribor tudi Steklarna Rogaška s svojim naborom kozarcev.

Salon VinDel je priložnost za promocijo vinske kulture. Slovenska vina so odlična, uveljavljena tudi na mednarodni sceni, njihova kakovost je brezhibna in ponosni smo lahko na njihov mednarodni sloves. Kot pravi Dejan Baier, prvi človek zavoda Slovino in prireditve VinDel, moramo biti ponosni na slovenska vina, ob tem pa moramo skrbeti tudi za primerno vinsko kulturo. Promocijske prireditve, kot je VinDel, so odlična priložnost, da se tudi širša javnost seznani z najboljšim, kar slovenska vinska scena premore, istočasno pa imajo priložnost za promocijo tudi pridelovalci delikates, ki vinske zgodbe odlično dopolnijo.

Ob množici obiskovalcev letošnjega VinDela so potekali strokovna srečanja in vodene degustacije. Slovenski sommelierji so prečesali svoje delo, strokovnjaki so se še enkrat sprehodili skozi vinski letnik 2021 vinorodne dežele Podravje. Radgonske gorice so s predstavitvijo posebne penine v temi poskrbele za čisto posebno promocijo še enega svojih vrhuncev, tako da je VinDel tudi tokrat uspešno zakrožil dogajanje. Da ni bilo vse v znamenju vin, so poskrbeli nekateri pridelovalci sokov, na primer češnjevega brez dodanega sladkorja ali mareličnega z minimalnim dodatkom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta