(VIDEO) Specializantka UKC Maribor z najboljšim rezultatom na svetu

Slovenka Nina Fokter Dovnik je na kongresu v Münchnu prejela posebno priznanje Evropskega združenja za internistično onkologijo (ESMO), saj je na specialističnem izpitu iz internistične onkologije, ki je potekal v Madridu, dosegla največje možno število točk in hkrati tudi najvišje število točk med 360 kandidati iz vsega sveta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podelitev posebnega priznanja ESMO za Nino Fokter Dovnik.
Ukc Maribor

Rezultat Nini Fokter Dovnik pomeni veliko priznanje, še posebej zaradi odrekanj, ki so bila potrebna za uspeh. Sicer pa skromno poudarja, da njen uspeh ni nikakor osamljen primer v Slovenji. Pravi, da sta bili na njenem izpitu še dve Slovenki uvrščeni tik za njo - Marina Čakš in Nežka Hribernik. Spomnila je tudi na uspeh Urške Bokal, ki je pred štirimi leti na tem izpitu prav tako dosegla prvo mesto. "Več naših mentorjev je mednarodno prepoznanih strokovnjakov. Podobno je v drugih vejah medicine," pravi Fokter Dovnikova. 
Pojasnila je, da gre za izpit, ki poteka enkrat letno. Slovenski zdravniki ga morajo pred koncem specializacije, ta obveznost pa predstavlja tudi pomembno spodbudo za učenje in tudi stres. Seveda ji ta uspeh odpira tudi vrata v tujini. In dobila je štipendijo za nadaljevanje izpopolnjevanja znanja. Pravi, da bo to najverjetneje v Veliki Britaniji ali Nemčiji. 
{embed_youtube}https://youtu.be/aRBrSqYGo4w{/embed_youtube}
A zagotovo se bo vrnila v Maribor, pravi. "Zelo me veseli, da imamo tam že zdaj odlično in zelo zagnano ekipo zdravnikov internistov onkologov, radioterapevtov, medicinskih sester in ostalih zdravstvenih delavcev, da se med seboj dobro razumemo in lahko zato vso svojo energijo usmerjamo v pomoč bolnikom," je odgovorila. In prihodnje leto se bodo ekipi pridružili še štirje novi specialisti internistične onkologije in štirje novi specialisti onkologije z radioterapijo. 
Sicer pa jo je onkologija pritegnila, ker gre za področje, ki se izjemno hitro razvija. "Nova spoznanja se pojavljajo vsakih nekaj tednov in številna resnično pomembno vplivajo na življenje bolnikov. Všeč mi je, da stroka močno temelji na t. i.  z dokazi podprti medicini in da zahteva stalno pridobivanje novega znanja. Poleg tega pa sem prepričana, da lahko za vsakega posameznega bolnika onkologi veliko naredimo tudi po človeški plati," pravi. 
Veseli jo tudi, da so mediji v zadnjem času začeli več poročati tudi o uspehih slovenskih zdravnikov. Teh je prav gotovo več kot negativnih zgodb, a so pogosteje prezrti, pravi. "Upam, da se bo na ta način povrnilo tudi zaupanje bolnikov, ki je bistven del uspeha vsakega zdravljenja".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta