Vodstvo naj podjetja spremeni v misleča okolja

Igor Selan Igor Selan
22.02.2019 18:48

Ključno je sodelovanje, je sklepna ugotovitev srečanja o izzivih menedžmenta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gostje srečanja Izzivi managementa na poti konkurenčnosti in inovativnosti so bili župan Saša Arsenovič, evropska komisarka Violeta Bulc, direktorica Združenja Manager Saša Mrak in direktor Poslovne cone Tezno Gorazd Bende.
Sašo Bizjak

Doba Fakulteta je na srečanju Izzivi managementa na poti konkurenčnosti in inovativnosti gostila direktorja Poslovne cone Tezno Gorazda Bendeta, izvršno direktorico Združenja Manager Sašo Mrak, mariborskega župana Sašo Arsenoviča in evropsko komisarko za mobilnost in promet Violeto Bulc. Slednja je v uvodnem predavanju predstavila izzive politike na poti h konkurenčnosti: "Politika ne le da mora zagotavljati pravne okvire, ampak tudi standarde ter okvire financiranja. Če tega ni, industrija voz težko potegne naprej. Ob tem sta ključna tudi vzpostavitev mednarodnih pravil ter vzpodbujanje sodelovanja, pri čemer morajo biti tudi politike na vseh omenjenih področjih vedno znova inovativne. In verjemite, da se tudi politika lahko inovira."

"Če uspe nekomu, lahko tudi meni"

Na vprašanje Jasne Dominko Baloh, voditeljice okrogle mize, ki je sledila predavanju, kako naj deluje visoko šolstvo, da bi dobili dobre menedžerje, pa je odgovorila: "Razumeti moramo, da je čisto vseeno, kdo uspe. Z uspehom kogarkoli namreč postanemo močnejši vsi. Univerze torej lahko naredijo zasuk v filozofiji, da če uspe nekomu, lahko tudi meni. To je inoviranje v obnašanju."

Premalo izkoriščen potencial

Vodstva podjetij se morajo zavedati, da se svet hitro spreminja, pa je poudaril Bende. "Treba je najti model za vključevanje mladih, kjer ideje brbotajo. Tak sistem sprejme filozofijo, da je treba vsak dan domišljati drugačne pristope, drugačne sisteme. Poslovni sistemi morajo biti s tem prežeti. Pogoj za to pa je seveda transparenten, pošten sistem vodenja. Včasih smo govorili o lojalnosti, tega ne smemo pozabiti, ljudje morajo biti pripadni podjetju. So pa podjetja, ki lomijo hrbtenico zaposlenim, taka svojih potencialov ne morejo izkoristiti. Psihologi pravijo, da je intelektualni potencial v podjetjih, ki gredo v stečaj, izkoriščen 10-odstotno, v dobrih pa 30-odstotno. Kje pa je vse ostalo? Temu se je treba posvetiti v prihodnje."
Da bo eden ključnih izzivov njegovega županskega mandata spremeniti miselnost zaposlenih, pa je poudaril Arsenovič: "Dosti kadrov na občini je dobrih, dosti pa tudi takih, ki so tam ostali zaradi političnih kadrovanj, zaradi česar ni lahko slediti tehnološkemu tempu. Vsekakor nam manjka kar nekaj ljudi, ki so vajeni projektnega razmišljanja in dela v skupinah."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta