Vojašniški trg v Mariboru bi preimenovali v Trg Tomaža Pandurja

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
27.06.2020 01:00

SNG Maribor je podal pobudo, da bi enega najstarejših mestnih prostorov, ki bo konec tega leta obnovljen, poimenovali po njihovem nekdanjem sodelavcu Tomažu Pandurju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomaž Pandur je za svoje delo prejel številne nagrade, njegovi gledališki spektakli pa so odmevali tako na domačem kot tujem prizorišču.
Robert Balen

Vojašniški trg na Lentu bo do konca leta dobil novo podobo, morda pa tudi novo ime. Porodila se je namreč ideja, da bi s preimenovanjem trga počastili spomin na pred štirimi leti preminulega Tomaža Pandurja, mednarodno uveljavljenega režiserja in nekdanjega umetniškega vodjo SNG Maribor, ki je mesto ob Dravi zapustil po sporu zaradi finančnih dolgov gledališča, svojo poklicno pot pa uspešno nadaljeval v tujini.

Prva asociacija Zahovič, pa tudi Pandur

"Jasno mi je, da bodo ljudje za in proti, vendar kar je bilo, je bilo. Dejstvo pa je, da je Tomaž Pandur zaznamoval ne le Maribor in Slovenijo, ampak pol sveta. Če kot turist v tuji deželi poveš, od kod si, je prva asociacija Zahovič, v isti sapi pa tudi Pandur," je pojasnila Zdenka Križanič, mestna svetnica Liste kolesarjev in pešcev in članica sveta zavoda SNG Maribor, ki je pred dnevi na svoji seji potrdil pobudo, da bi eden najstarejših mestnih prostorov ime nosil po njihovem nekdanjem sodelavcu, ki je doma in v svetu pustil velik pečat. Po besedah Križaničeve se s predlogom strinja tudi mariborski župan Saša Arsenovič.

Zdenka Križanič: "Tomaž Pandur je zaznamoval ne le Maribor in Slovenijo, ampak pol sveta."
Sašo Bizjak
Zaradi lutkovnega gledališča ima Vojašniški trg umetniški značaj.
Andrej Petelinšek

Kangler želel Drnovškov trg

Na Mestni občini Maribor so potrdili, da predlog, ki ga bo obravnavala njihova komisija za poimenovanje ulic, podpirajo. "V skladu z zakonom je treba pridobiti soglasje najbližjih svojcev. Soglasje še ni bilo priloženo, zato bodo to pridobile strokovne službe MOM. Opraviti je treba tudi posvetovanje s fizičnimi in pravnimi osebami na tem območju, saj sprememba imena pomeni stroške zamenjave dokumentov tistih, ki živijo na tem območju," so poudarili in dodali, da je treba pridobiti še soglasje geodetske uprave in komisije za standardizacijo zemljepisnih imen. Če se bodo vsi udeleženci strinjali, bi lahko bil postopek končan septembra, računajo pristojni.

Vojašniški trg
Andrej Petelinšek
Vojašniški trg
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta