Začenja se cepljenje proti gripi. Zanimanje v Mariboru je izjemno

Igor Selan Igor Selan
16.10.2020 05:15

Letos se bo tako v zdravstvenem domu kot v ambulanti NIJZ mogoče cepiti le po predhodnem naročilu. NIJZ v ponedeljek začne cepiti, ZD šele naročati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cepljenja proti gripi letos ne priporočajo le rizičnim skupinam, med katere sodijo tudi starejši od 65 let, ampak vsem. 
Sašo Bizjak

Iz mariborske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so včeraj sporočili, da cepljenje proti gripi pričnejo v ponedeljek, 19. oktobra. Medtem ko so prejšnja leta v svoji ambulanti v Prvomajski 1 na Teznu cepili brez naročanja, pa letos to zaradi koronavirusa ni več mogoče. Naročanje poteka telefonsko na številki 02 45 00 145 in elektronsko na naslovu nboemaribor@nijz.si, od ponedeljka do vključno četrtka med 8. in 14. uro ter ob petkih med 8. in 12. uro. Cepiti se bo medtem mogoče od ponedeljka do četrtka med 8. in 12. ter med 14. in 17. uro. Po naših informacijah je zanimanja za cepljenje proti gripi izjemno veliko, že zdaj mariborska enota NIJZ naroča za sredino novembra. Lani se je sicer tam cepilo 4500 ljudi.

Bistveno večje številke kot lani, ko so cepili 3725 ljudi, letos pričakujejo tudi v mariborskem zdravstvenem domu (ZD), kjer pa trenutno še ne vedo, kdaj bodo začeli cepiti proti gripi. "V sredo smo komaj prejeli cepivo, zdaj pa iščemo najboljši način organizacije in prostor, kjer bo mogoče cepljenje največjega možnega števila ljudi na najbolj varen način. Da bodo, kot pri cepljenju proti klopom, dobili točen termin, da ne bo nepotrebnega čakanja in dolgih vrst. Pričakujem, da bomo javnost o načinu cepljenja obvestili v ponedeljek in takrat tudi začeli naročati," je povedal pomočnik direktorja ZD Aleksander Jus.

Tako NIJZ kot ZD pozivata, naj se letos proti gripi cepi čim več ljudi, saj je cepljenje najučinkovitejša zaščita, ščiti namreč tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. "Ne le rizičnim skupinam, torej starejšim od 65 let, kroničnim bolnikom, majhnim otrokom, nosečnicam, zaposlenim v nujnih službah za normalno delovanje države, torej zaščiti in reševanju, zdravstvu ter socialnim in upravnim službam, cepljenje proti gripi letos še posebno priporočamo vsem," pravi Jus.

Kot še pravi Jus, v ZD ne razmišljajo, da bi jim pri cepljenju pomagali tudi osebni zdravniki: "Ne, za to imamo že več let organiziran lastni cepilni center. S tem imamo namreč boljši pregled tako nad distribucijo kot varnostjo cepiva. To mora namreč biti skladiščeno pod posebnimi pogoji."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta