Začnite počasi! Hodite, tecite, vadite z lastno težo

Tina Recek
15.11.2020 18:00
Z osebnim trenerjem, prehranskim svetovalcem in avtorjem spletnega priročnika Trening doma Matevžem Krajncem o tem, kako ohraniti kondicijo, ko so fitnesi zaprti, hladilnik in kavč vedno pri roki, motivacija za gibanje pa rada upade
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Telovadnice, dvorane, bazeni in fitnesi so za rekreativce zaprti. Kaj lahko naredimo za dobro fizično pripravljenost v teh koronskih časih?

"Zaprtje športnih dvoran in fitnesov za marsikoga pomeni problem, saj se sam ne znajde ali nima niti volje za rekreacijo. Za lažji začetek priporočam, naj se odloči za hitro hojo v hribe, tek, kolesarjenje. Prav tako je zelo koristna vadba z lastno telesno težo."

Lahko slednjo pojasnite?

"K vadbi z lastno telesno težo, za katero potrebujemo prostor v velikosti dva krat dva metra, blazino in elastiko, spadajo denimo sklece, počepi, izpadni korak, plank … Vse te vaje so odlične za krepitev mišic trebuha, zadnjice, stegen in rok. Sicer pa z vadbo s telesno težo pridobimo večjo mišično moč in vzdržljivost, okrepimo kardiovaskularni sistem, imamo manj težav s sklepi. Skratka, z njo učinkovito ohranjamo fizično kondicijo. Ta pa pozitivno vpliva tudi na psihično počutje. Marsikatere vaje za vadbo s telesno težo se najdejo tudi na spletu ali v kakšni knjigi. Najboljše pa je, da vam pomaga kdo, ki se na to spozna. Sam sem zaradi velikega povpraševanja napisal priročnik prav v ta namen. V njem so prikazani treningi doma z lastno težo in elastiko. Prav tako so v priročniku povezave do youtube kanala, kjer je prikazana pravilna izvedba vaj."

Eden od načinov ohranjanja kondicije je tek. Na kaj moramo biti pri tej rekreaciji pozorni? Imate kak napotek za tekače v mrazu?

"Najpomembnejše je, da se telo dobro ogreje. Vsak trening se začne z ogrevanjem, s katerim telo pripravimo na delo, aktiviramo mišice, pospešimo krvni obtok in srčni utrip, s tem pa tudi telesno temperaturo. Za začetek predlagam, da se dobro razmigamo, raztegnemo nožne mišice in mišice trupa, naredimo kakšen počep, skleco, poskok. Enako, kot smo to počeli pri telovadbi v šoli, če se še spomnimo (nasmešek). Sledi hitra hoja prvih pet minut, šele nato tek. Glede na trenutne zunanje temperature priporočam, da si ruto ali šal nadenemo čez usta, da se izognemo bolečemu grlu."

Kaj svetujete začetnikom, recimo tekačem, ki so se odločili, da bodo končno nekaj naredili za svoje telo?

"Začetnikom tekačem priporočam, naj začnejo počasi. Naj se ne zaženejo z vso silo in tečejo vsak dan, saj bo motivacija hitro splahnela. Priporočam, da na začetku tečejo dva- ali trikrat na teden po 15 minut, nato lahko vsak teden dodajo pet minut. Kasneje, ko so že v formi, lahko tečejo tudi večkrat na teden. Če se odločijo za prej omenjeno vadbo z lastno težo, priporočam, da si najdejo kakšnega trenerja za nekaj treningov, da jim bo pokazal pravilno izvedbo vaj. Večina trenerjev je zdaj uvedla online treninge in kljub zaprtju fitnesov še vedno omogoča treninge in svetuje vadečim."

Kaj je alternativa teku za tiste, ki ne marajo teči, a bi radi ohranili kondicijo? Kaj lahko v naravi počnejo?

"Dobra alternativa so hitra hoja, hoja v hrib, kolesarjenje …"

Kaj pa lahko v notranjosti doma počnemo za kondicijo? Ali priporočate nakup trenažerja (orbitreka)?

"Orbitreka in raznih sobnih koles ne priporočam, saj iz izkušenj vem, da hitro postanejo obešalnik za perilo, prav tako te stvari niso poceni. Zato znova predlagam vadbo z lastno težo."

Koliko časa naj se rekreiramo?

"Rezultate daje pravilna izvedba vaj in vztrajnost. Začetniku bi priporočal, da začne počasi, pri teku je dovolj že 15 minut na začetku, pri vadbi z lastno težo je dovolj pol ure. "

Česa pa ne smemo početi?

"Odsvetujem vsakodnevne treninge, saj se tako telesu odvzame možnost počitka in regeneracije. Prav tako ne smemo pretiravati z dolžino treninga niti z njegovo intenzivnostjo."

Kaj je še pomembno za ohranjanje fizične kondicije?

"Najlažje je reči, naj vsako stvar uživamo zmerno. Torej ni treba vsak dan pojesti cele čokolade ali spiti litra kokakole, to lahko omejimo. Marsikdo ne spije dovolj vode in premalo spi. Za odraslega je priporočeno dva do tri litre vode in sedem do osem ur spanja. To dvoje skupaj je zmagoviti dvojec za regeneracijo. Prvi val epidemije je pustil ogromne posledice. Denimo, glede na statistiko smo imeli rekorden porast debelosti in upad gibalne učinkovitosti otrok. Prepričan sem, da je bila porast debelosti tudi pri odraslih. Verjemite mi, da je veliko lažje dvakrat na teden brcniti se in malo telovaditi kot pa kasneje izgubljati odvečne kilograme."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta