Zaradi prezaposlitve so delavci Term za zdaj pomirjeni

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
16.08.2019 16:23

Grožnja s sindikalnimi aktivnostmi, tudi stavko, je pospravljena v predal, saj je uprava Term Maribor svojim 86 delavcem, ki jih namerava prezaposliti na hčerinsko podjetje, zagotovila ohranitev pravic

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Delavci hotela Habakuk gredo konec tega meseca v tako imenovano pohorsko enoto. 
Igor Napast

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ne bo zaostrila sindikalnih aktivnosti v Termah Maribor, je sporočil Boštjan Medik, izvršni sekretar za teritorialno organiziranost ZSSS. Uprava mariborskega hotelirskega podjetja je namreč tako sindikatu kot svetu delavcev v podpis ponudila sporazum, v katerem 86 delavcem, ki jih bodo Terme konec tega meseca prezaposlile na svoje hčerinsko podjetje HBP, d.o.o., zagotavlja ohranitev vseh pravic. Obe delavski predstavništvi sta dokument že podpisali.

Obljubili tudi nove zaposlitve

"Nismo zadovoljni in ne verjamemo slepo obljubam delodajalca, vendar je podpis toliko pomiril izvršni odbor v podjetju, da za zdaj aktivnosti ne peljemo naprej. Je pa vse odvisno, kako se bomo pogajali in ali bo delodajalec uresničil obljube," je dejal Medik. Kot je še podrobneje pojasnil, sporazum obljublja, da delavci ohranijo sedanje pravice iz delovnih razmerij, prav tako možnost delovanja v sindikatu in svetu delavcev, imajo pa tudi zagotovilo, da bo vodstvo z njimi nadaljevalo pogajanja za novo kolektivno pogodbo, ta je bila namreč nedavno odpovedana. Terme so se zavezale reševati tudi kadrovsko podhranjenost, ki naj bi jo odpravili z zaposlovanjem novih ljudi.

Igor Napast

Pohorska in mestna enota

Spomnimo, sredi prejšnjega meseca je sindikat izrazil zaskrbljenost zaradi namere Term Maribor, da prezaposli več kot polovico svojih delavcev, v glavnem iz hotela Habakuk, na lani ustanovljeno hčerinsko podjetje, kjer je že 20 delavcev hotela Bellevue. Umiritve ni prinesel niti zakonsko obvezen posvet delodajalca z delavci, saj, tako Medik, vodstvo na njem ni ponudilo konkretnih odgovorov in pojasnil, zato sindikat ni opustil možnosti stavke. V Termah Maribor na naša vprašanja v vsem tem času niso odgovorili, a kot je informacije prenesel Medik, je uradni razlog prezaposlitve delavcev ločitev podjetja na mestni in pohorski del, ki naj bi družbi omogočala lažje funkcioniranje, pridobivanje kreditov in trženje. Delavci so sicer špekulirali, da sta dve poslovni enoti nastali zaradi namere po prodaji mestnih hotelov, ki so v franšizi hotelske multinacionalke AccorHotels. Vendar je poslovodstvo, tako Medik, zaposlenim zagotovilo, da prodaja trenutno ni v načrtu.
Terme se sicer v zadnjem obdobju ruskih lastnikov intenzivno dezinvestirajo, tudi poslovni rezultati niso vzpodbudni, saj so preteklo poslovno leto zaključili z 1,2 milijona evrov izgube.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta