Zavedanje o pomenu čebel narašča

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
26.03.2019 16:27

V soboto bodo v avli Narodnega doma v Mariboru na mednarodnem simpoziju apiterapije odkrili doprsni kip dr. Filipa Terča, pionirja moderne apiterapije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vlado Vogrinec, predsednik Čebelarske zveze društev Maribor, in Karl Vogrinčič, predsednik sekcije za apiterapijo dr. Filipa Terča sta predstavila sobotni simpozij o apiterapiji, katerega osrednji dogodek bo odkritje doprsnega kipa dr. Filipa Terča, začetnika moderne apiterapije, čigar življenje in delo je v monografiji opisal dr. Gregor Pivec.
Sašo Bizjak

Sekcija za apiterapijo dr. Filipa Terča pri Čebelarski zvezi Maribor bo pripravila v soboto v Narodnem domu v Mariboru mednarodni simpozij apiterapije, to je vede o zdravljenju s čebeljimi pridelki oziroma strupom medonosne čebele. Letošnje srečanje bo v znamenju dr. Filipa Terča, začetnika moderne apiterapije, pomembnega Mariborčana, zdravnika češkega rodu, ki je v mestu ob Dravi živel in zdravil celo poklicno življenje. Osrednji dogodek bo slavnostno odkritje doprsnega kipa dr. Filipa Terča v avli Narodnega doma. Kako pomemben je ta mož, kaže dejstvo, da so na svetovnem kongresu apiterapevtov v Passau 2006. leta 30. marec, rojstni dan dr. Filipa Terča, razglasili za svetovni dan apiterapije, pravi Vlado Vogrinec, predsednik Čebelarske zveze društev Maribor.
Dr. Terč se je rodil 1844. na Češkem, študiral medicino na Dunaju in se z družino kot zdravnik v Maribor priselil 1875. in tu živel in delal do svoje smrti 1917. leta, pokopan je na pobreškem pokopališču. V Maribor je prišel kot mlad izobražen zdravnik, bil pa je tudi čebelar in bolnik - spopadal se je z revmatskim obolenjem. Ker je vedel, da so se ljudje v preteklosti zdravili s čebeljim pikom, je to uporabil tudi pri sebi. In se je pozdravil. Po tem je s tem začel zdraviti tudi svoje paciente. "Ker je imel kvalitetno medicinsko izobrazbo, je to zelo natančno dokumentiral in svoje izsledke objavil 1888. leta v tedaj eni od vodilnih kliničnih raziskovalnih strokovnih medicinskih revij. Svoje rezultate je predstavljal tudi širši javnosti, čebelarjem," razlaga zdravnik in ljubiteljski čebelar dr. Gregor Pivec, avtor monografije o tem pomembnem možu, ki je bil tudi narodni buditelj. Med drugim je bil tudi član nadzornega odbora za izgradnjo Narodnega doma, pomembnega središča za druženje Slovencev v tedaj pretežno nemškem mestu - zato doprsni kip v avli Narodnega doma.
Apiterapija velja za enega od zdravstvenih postopkov, ki spadajo v krog komplementarne medicine, ki podpira zdravljenje z uradno medicino. Za njeno priznanje oziroma legalizacijo kot eno od metod komplementarne medicine si sekcija za apiterapijo pri čebelarski zvezi sicer še prizadeva, pravi Karl Vogrinčič, predsednik sekcije za apiterapijo dr. Filipa Terča pri Čebelarski zvezi društev Maribor. V Avstriji, Nemčiji, večini vzhodnoevropskih držav, Rusiji in drugod je priznana kot komplementarna metoda zdravljenja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta