Zlati inovatorji Podravja: Ledinek Engineering, Impol 2000, Kvadro Studio in HighFly

Branka Bezjak Branka Bezjak
14.06.2019 16:38

Štajerska gospodarska zbornica je že sedemnajsto leto zapored podelila priznanja inovatorjem Podravja. Letos so poleg uveljavljenih podjetij še HighFly z električno surfersko desko in Kvadro za otroški stolček.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Inovatorjev tudi v Podravju ne manjka. Na posnetku vsi prejemniki prizanj z vodstvom zbornice.
Sašo Bizjak

Med 21 prejetimi predlogi so izbrali po štiri zlata, srebrna in bronasta priznanja ter osem priznanj za prispevek na področju inovativnosti. Prireditev je tokrat gostila občina Hoče-Slivnica v kulturnem domu v Hočah. Aleksandra Podgornik, direktorica ŠGZ, je izpostavila, da je pri inovacijah sodelovalo kar 110 inovatorjev, pogreša pa nekoliko več družbenih inovacij, letos jih je bilo pet: "Tista družba, kjer bo prisotno inovativno razmišljanje bo tudi napredovala." Posebni gost podelitve Zdravko Kravanja, dekan Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru, pa je izpostavil, da je še veliko priložnosti, da se inovacije v večji meri podpirajo tudi na vzhodu države, saj da je financiranje raziskovalne dejavnosti sedaj veliko preveč centralizirano.

Zlata tudi mlada podjetja ob že uveljavljenih

In kdo so torej nagrajeni za leto 2019? Največje število točk komisije, ki jo je vodil dr. Marjan Leber, je znova prejelo podjetje Ledinek Engineering iz Hoč, ki vsa leta prejema najvišja priznanja. Tokrat z linijo za izdelavo križno lepljenih plošč z dvema stiskalnicama.

David Vuković in Barbara Zadravec s svojim podjetjem HighFly izdelujeta leteče deske za jadralce.
Sašo Bizjak
Predstavniki podjetja Ledinek Engineering z Aleksandro Podgornik, direktorico ŠGZ.
Sašo Bizjak

Družba inovatorjev

Generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Sonja Šmuc je dejala, da se rek, da smo dežela inovatorjev, potrjuje tudi na lestvicah. In sicer je Slovenija na svetovni inovacijski lestvici od 126 držav na 30 mestu, na evropski pa med 28 državami na 12. "Smo v skupini 'močnih' držav, kot so Nemčija, Francija, Belgija, na kar smo lahko izjemno ponosni," je dejala. Imamo veliko blagovnih znamk, doktorjev znanosti in visoko izobraženih. Možnosti za izboljšave pa so še pri tehnoloških izvozih in temu, da bi več tujcev pri nas zaključili doktorski študij, je še dodala Šmucova ter izrekla čestitke nagrajencem in zaželela uspeh tudi na trgu.
Najboljša štiri podjetja se bodo potegovala za priznanja še na nacionalni ravni, kar pa prinaša tudi mednarodna povezovanja. To bo Gospodarska zbornica Slovenije razglasila 25. septembra letos.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta