Župan Arsenovič bo gostincem odpisal plačilo najemnine za gostinske vrtove, a zaenkrat le za maj in junij

03.05.2021 16:00
Mariborski župan je prisluhnil pobudi 23 mariborskih gostincev, ki pa se jim zdi pošteno, da bi jim občina najemnine za letne vrtove podaljšala za daljše obdobje
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Prejšnji teden je 23 mariborskih gostincev na župana Sašo Arsenoviča naslovilo pobudo, naj jih Mestna občina Maribor do konca epidemije oprosti plačila najema gostinskih vrtov v takšni kvadraturi, kot so jo imeli v najemu v letu 2019 oziroma 2020, za razširjeno površino v letu 2021 pa jim najemnino zniža na 30 odstotkov vrednosti veljavne tarife. "Rezerve, ki smo jih ustvarili v preteklih letih, so že zdavnaj presahnile, zato ne moremo nikakor sproščeno pričakovati ponovnega odpiranja, ki bo, kot kaže, v veliki meri le delno. Obetajo se omejitve strežbe le na gostinske vrtove, predvsem pa nas bodo bremenile tudi napovedane razdalje med gosti ali mizami in drugi ukrepi, ki nam onemogočajo celovito rabo lokalov in zakupljenih vrtov," so mariborski lastniki gostinskih lokalov argumentirali svoj poziv. Večmesečno zaprtje, odpuščanje delavcev, prehajanje kadra v druge, aktivne sektorje, odpisi pokvarjenega blaga, poslabšanje psihosocialnega stanja zaposlenih in lastnikov, je močno načelo tudi mariborske gostince. Država je sicer delno pomagala z različnimi paketi pomoči, a ta večine gostincev ni dosegla v polnem obsegu, v najboljšem primeru so bili povrnjeni fiksni stroški, so pisali.

Andrej Petelinšek

Z mariborske občine so danes sporočili, da je župan pobudo preučil in da bo občina gostince najema vrtov zaenkrat oprostila za mesec maj in junij. To velja tako za obstoječe površine kot tudi za dodatno pridobljene, so pojasnili na MOM.

"To je pozitivna poteza, čeravno je oprostitev plačila samo za maj in junij vsekakor premalo," je komentirala Zekira Marković, lastnica Baščaršije in ena od sopodpisnikov pobude. Poudarja, da gostinci občine niso prosili za pomoč, pač pa razumevanje in podporo. "Nepošteno se mi zdi, da smo tudi v času popolnega zaprtja plačevali gostinske vrtove. Torej takrat, ko so bile naše blagajne prazne. Je pa res, da gostinci takrat nismo pravočasno odreagirali. Bi pa bilo dobro, da bi nam tisti denar občina sedaj nekako povrnila," je izrazila svoja pričakovanja. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta