(MB-TEDEN) Priložnost za nov začetek

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
13.03.2020 18:12
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Le nekaj mesecev je dovolj, da začne upadati delovna kondicija in se zmanjša začetna zagnanost poiskati si (novo) zaposlitev. Sorazmerno s časom upada tudi usposobljenost: izgubljajo se veščine, spretnosti, znanje. Celo povsem enostavna opravila se lahko opravljajo na drugačen način, kot so se pred nekaj leti, koliko bolj to velja za bolj kvalificirana opravila.
Zaradi vsega tega je ljudem, ki so brezposelni dve, tri, pet ali še celo več let, težko ponovno vključiti se na trg dela. Še težje je, če morajo pri tem premagati še negativne stereotipe, vezane na njihovo kulturno poreklo, kar denimo velja za Rome. In skorajda nepredstavljivo se zdi to za ženske, ki prihajajo iz tujega kulturnega okolja, so stare okoli 50 let, še nikoli zaposlene in s slabim znanjem slovenščine, kar velja (tudi) za albanske ženske, ki pridejo k nam za svojimi možmi, večinoma gradbenimi delavci.
Za vse te ljudi je zato več kot dobrodošla vključitev v projekt socialne aktivacije, ki se od lani izvaja po Sloveniji. ​Država in evropski socialni sklad zanj namenjata precej denarja: samo na mariborskem območju trem izvajalcem za triletno izvajanje projekta več kot 1,3 milijona evra. Finančno je projekt torej dobro podprt. Še pred dnevi bi zapisali, da so mu tudi splošne razmere naklonjene, saj je bilo na trgu delovne sile veliko povpraševanje po delavcih. Zaradi izredne situacije s koronavirusom trenutno seveda ni več tako, a upamo, da bo kmalu spet.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta