(MB-TEDEN) Sprenevedanje

Igor Selan Igor Selan
10.01.2020 16:50
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Da je mariborska občina najbolj podfinancirana občina v državi, je dejstvo, ki mu ni mogoče oporekati. Petnajst milijonov evrov razkoraka letno med obveznostmi, ki jih občini zakonsko nalaga država, in denarjem, ki ji ga za plačilo teh nameni, že vrsto let nažira premoženje in investicijski potencial občine. Kar se seveda pozna na vsakem koraku, pri neustrezno vzdrževanih cestah, pločnikih, kanalizaciji, vodovodu, vrtcih, šolah, športnih in kulturnih objektih, zdravstvenih postajah ... Ker kljub temu, da je županska ekipa oblikovana iz vladnih strank, nič ne kaže, da bi se lahko sistem financiranja občine v kratkem spremenil in vsaj delno ublažil dolgoletne negativne posledice za občinski proračun, županu Saši Arsenoviču kaj drugega od podražitev nekaterih storitev niti ne preostane. Še posebno upoštevajoč dejstvo, da je tudi mestna politika vrsto let iz sebičnih in populističnih razlogov številne cene držala pod ekonomsko vzdržnostjo in tako nažirala tudi substanco občinskih podjetij.
Dejstvo je torej, da se bomo Mariborčani podražitev storitev občinskih podjetij morali navaditi, pa če nam je to všeč ali ne. Vendar to še ne pomeni, da jih lahko občina uvaja, ne da bi nas o njih sploh obvestila. Da so uporabniki šele ob plačilu parkirnine v belih conah z aplikacijo Easypark ali SMS-i izvedeli, da morajo po novem sami plačati še provizijo, je nedopustno in odgovorni na občini bi za to morali prevzeti odgovornost. A ne v Mariboru. Fiasko, ki so si ga privoščili, skuša občina zdaj prevaliti na izvajalca, čeprav je dejstvo, da odločitve o tem, da ne bo več občina tista, ki bo plačevala provizijo, ki jo je letno res stala kar okrog 30 tisoč evrov, niso mogli sprejeti niti v Marpromu niti v Easyparku. Ob tem sta tako Marprom kot Easypark uporabnike o podražitvi celo obvestila, slednji sicer res ne predhodno in vseh, medtem ko občina v sporočilu za javnost o spremembah pri parkiranju dodatnega stroška za uporabnike ni omenila niti z besedo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta