Megalomanska policijska trdnjava

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
04.08.2023 04:55

Očitno le ni več tako daleč dan, da bodo zasadili prvo lopato za prve prostore, v katerih naj bi na južnem delu nekdanjega Litostroja nato domovalo več institucij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Notranje ministrstvo, Generalna policijska uprava, NPU, pa tudi Policijska uprava Ljubljana, tja pa naj bi se preselili tudi prostori Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sove). Na enem mestu naj bi tako združili kar precejšen del represivnega aparata države. Projekt nekdanjega notranjega ministra Aleša Hojsa - ta ga je ob podpisu pogodbe pred dobrima dvema letoma označil za največji projekt ministrstva v zgodovini samostojne Slovenije - tako kljub vsem pomislekom le teče naprej. Gradbeno dovoljenje za največjo in najdražjo od treh prostorskih enot je že pravnomočno, Družba za upravljanje storitev, ki je podpisnik pogodbe z notranjim ministrstvom, za izvedbo pa je družba podpisala pogodbo z mariborskim podjetjem Plan B, pa je v teh dneh že razpisala javno zbiranje ponudb za izbiro tistega, ki bo poskrbel za gradbeno jamo.

Notranje ministrstvo in vodstvo policije sta se pred dobrim desetletjem selila le lučaj stran od kraja, kjer so jim namenjeni novi prostori - zdaj (v najemu) domujejo v stolpnici DSU na Litostrojski cesti. Hojsu trenutna lokacija ni dišala. Kot je dejal, je za resno policijo zelo nenavadno, da je "v hiši skupaj z drugimi državnimi agencijami, da so v istih prostorih zasebni najemniki gostinskega obrata, da teh prostorov ne varuje policija, ampak jih varujejo zasebne varnostne službe". A v zameno za to se zdaj govori o na desettisoče kvadratnih metrov površin.

Dejstvo je, da so prostori, namenjeni policiji, marsikje neprimerni. Ne nazadnje, z že nekaj razpisi so poskušali na ministrstvu odpraviti problematiko razseljenosti in nekaterih povsem neprimernih prostorov policije v Mariboru, na primer, a bili neuspešni. In razseljenost na več koncev v prestolnici zagotovo za policijo ni najboljša rešitev. A megalomanski kompleks, v medijih že označen kot policijska trdnjava, je zagotovo predimenzionirana rešitev. Tudi cenovno. DSU pravi, da je projekt vreden 142 milijonov, a po cenah iz leta 2020. Glede na dogajanje v zadnjih letih je dražitev neizbežna, a za koliko, za zdaj ne upa napovedati nihče.

Predhodnica aktualnega notranjega ministra Boštjana Poklukarja Tatjana Bobnar je z revizijo skušala ustaviti plaz kritik o nepravilnostih, preferiranju nekaterih izvajalcev, nejasnostih pri razpisih in podobno. Revizor naj bi nekaj nepravilnosti odkril, za zdaj sicer ministrstvo podrobnosti ne razkriva, a zgodilo se ni pravzaprav nič. Nasprotno, ministrstvo se za odpoved pogodbe ni odločilo, in tako projekt teče naprej. Najbrž je že tako daleč, da četudi bodo organi pregona, ki naj bi po predlogu revizorja preverili sume kaznivih dejanj pri projektu, te sume potrdili, posla več ne bo mogoče prekiniti. Očitno minule izkušnje z blamažami glede prostorov notranjega ministrstva in policije - največja je bila zagotovo najem prostorov za potrebe NPU v Dimičevi v Ljubljani - odgovornih niso prav nič izučile. Pa četudi gre za tako ogromno in tudi visoko gradnjo, da jo je le stežka spregledati. Očitno bo treba naročiti veliko preprog, pod katere se bodo pometle vse nejasnosti in nepravilnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta