Zadnji krog

Matej Grošelj Matej Grošelj
15.03.2022 03:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borut Živulović

Tretja vlada pod okriljem SDS teče zadnji krog pred aprilskimi volitvami. Glede na široko nezadovoljstvo državljanov z njenim delovanjem se koaliciji Janeza Janše obeta odhod z oblasti. Vsakršen drugačen scenarij bi ob napovedani visoki volilni udeležbi pomenil politično senzacijo in utrditev avtoritarnega režima po madžarskem vzoru. Volitve ponujajo predvsem upanje, da se bo v Sloveniji okrepilo demokratično upravljanje države, saj to po dveh letih agresivnega mrcvarjenja družbenega sistema še nikoli ni bilo na nižji točki.

Večinsko zmerno slovensko volilno telo pred odhodom na volišča ne bo pozabilo, da tako obsežnega razkroja v družbi ni ustvarila še nobena vlada doslej. Ljudje so na lastni koži občutili, kako jih je politični vrh pod pretvezo boja proti epidemiji na nezakonit način zapiral v občine in jim z uvedbo policijske ure prepovedoval odhode iz stanovanj. Kdor se je uprl spornemu načinu vladanja, sta ga na ulici pričakala vodni top in solzivec. Mnogi so prejeli kazen, ker so na miroljuben način izražali mnenje ali pojedli malico. Zapletalo se je s sumljivimi nabavami zaščitne opreme, ki imajo oznako korupcijskega tveganja, nadaljevalo z neustavnim vladanjem z odloki. Sodstvo in mediji se tresejo pod neprestanimi napadi vladajoče politike, ki je mimo predpisov ugrabila javno televizijo, da bi jo ukrojila po svoji podobi. Vlada se niti ob kadrovanju v državnih podjetjih ne zmeni za kriterij strokovnosti, saj je za pridobitev položaja pomembna samo zvestoba stranki. Neodvisne institucije redno poročajo o političnih pritiskih na njihovo delovanje, na udaru so nevladne organizacije, za Evropo pa smo prvič v tridesetih letih postali problematična država. Medtem je predsednik vlade za neobstoječo zmago čestital poraženemu predsedniku ZDA in v hujskaškem slogu odpiral fronte z velesilami. Ko je bil doma obsojen zaradi razžalitve novinark, se ni zgodilo nič, saj je bilo treba izkoriščati vojno v Ukrajini za lastno propagando.

Slovenija bo 24. aprila sprejela zgodovinsko odločitev, ki bo imela dolgoročne posledice. Ljudje bomo odločali, v kakšni državi želimo živeti. SDS stavi na populistično trumpovsko retoriko in v primeru obstanka na oblasti napoveduje Slovenijo kot najbolj zaželeno destinacijo sveta po kvaliteti življenja. Janša med drugim obljublja nepristransko sojenje in svobodne medije. Govori o tem, da se bodo človekove pravice v celoti izvajale v praksi. V zadnjih dveh letih je na najboljši možen način dokazal, kako si predstavlja razvoj Slovenije, saj smo se zbudili v državi, kjer imajo nasilje, sejanje strahu in žalitve vse večjo domovinsko pravico. Odgovornost za tako radikalen družbeni premik nosita tudi Matej Tonin in Zdravko Počivalšek, ki sta se na političnem prizorišču uveljavila kot zvesta podpornika takšnega načina vladanja. Oba menita, da bosta odločala o sestavi prihodnje vlade, v resnici pa jima teče voda v grlo.

Državljani na volitvah niso nagradili še nikogar, ki je sklenil koalicijski pakt z SDS. Opozicija z Robertom Golobom na čelu je lahko sama sebi največji nasprotnik. Na kocki je ogromno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta