Banke se danes borijo za podjetnike. Kaj jim ponujajo?

04.10.2021 06:00
Veliko slovenskih bank skuša danes v poslovni odnos stopiti tudi s takšnimi podjetniki, ki šele začenjajo svojo poslovno pot, saj se jim ob podjetniškem uspehu obeta večdesetletno sodelovanje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podjetnikom je običajno finančno najtežje na začetku podjetniške poti.
Andrej Petelinšek

Podjetniki imajo velikokrat prodorne ideje, a naletijo na težavo, saj ambicioznega projekta ne (z)morejo sami financirati. Bolj kot prodaja kakšnih lastniških deležev, izdaja delnic ali morda obveznic ali pomoč poslovnih angelov je pri nas uveljavljeno financiranje poslovnih podjemov s pomočjo bančnega kreditiranja. Za podjetnike, tako tiste, ki šele stopajo na podjetniško pot, kakor že bolj uveljavljene, pa je pomembno, kakšne poslovne račune imajo posamezne banke, s katerimi potem vsakodnevno sodelujejo.

Avtomatski limit 1000 evrov in najem POS-terminala

V Novi KBM samostojnim podjetnikom ponujajo paket Smart Business, ki vključuje vse najpomembnejše bančne storitve - tudi uporabo poslovne spletne, elektronske in mobilne banke. Imetnikom tega paketa avtomatsko odobrijo limit do 1000 evrov. Če podjetnik pri svojem poslovanju omogoča plačevanje s karticami, je v ceno paketa všteta najemnina novega POS-terminala, pa tudi prva izdaja debetne kartice Visa in enoletna članarina za kartico z odloženim plačilom Visa. Pregled nad stroški stranka ohranja tudi z brezplačnim SMS-obveščanjem o transakcijah na izbrani debetni kartici in kartici z odloženim plačilom. Imetniki paketa se lahko zanesejo na pomoč poslovnega skrbnika, ki poskrbi za nemoteno in celovito finančno poslovanje. Zavedajo se, da je vsakodnevno poslovanje povezano z nepredvidljivimi stroški, zato novim strankam ponujajo vodenje paketa pol leta brezplačno.

Prisluhnili so zgodbam, ki so izšle iz negotovih razmer

Samostojnim podjetnikom pri NLB svetujejo, da izberejo paket, ki jim najbolj ustreza (Osnovni, Napredni ali Celoviti). Za upravljanje poslovnih financ je pravnim osebam, podjetnikom in zasebnikom na voljo poslovni račun, a če ga izberejo v okviru paketne ponudbe, lahko znižajo stroške poslovanja. S paketom si zagotovijo osnovne bančne storitve za vsakodnevno poslovanje in enostavne oblike zadolževanja po ugodnejši ceni, kot če bi vsako posamezno storitev vzeli v sklopu redne ponudbe. Samostojnim podjetnikom ponujajo tudi zgolj transakcijski račun, saj lahko podjetniki in zasebniki z manjšim obsegom poslovanja (na primer popoldanski s.p.-ji, sobodajalci) uporabljajo isti račun za poslovni in osebni namen, a svetujejo, da imajo transakcijski račun ločen od poslovanja. Podjetnikom še svetujejo, naj izberejo vrsto računa ali različico paketa, ki najbolj ustreza njihovemu obsegu poslovanja. Vsem novim strankam ponujajo šestmesečno brezplačno vodenje poslovnih paketov, novoustanovljenim podjetjem, katerih datum ustanovitve ni starejši od 12 mesecev, pa za 18 mesecev polovično ceno paketov Osnovni in Napredni.

Že drugo leto so prisluhnili zgodbam, ki so izšle iz negotovih razmer zaradi epidemije koronavirusa, in izbranim podjetnikom odstopili oglasni prostor, ki bi si ga težje privoščili, hkrati so jim ponudili finančno svetovanje in paket ugodnosti v okviru izbranih bančnih storitev. Podjetnikom svetujejo pri vprašanjih in dilemah, povezanih s finančnim poslovanjem (financiranje tekočega poslovanja, likvidnostne težave, razvoj in širitev poslovanja in podobno). Obiščejo jih v pisarni, na domu ali na terenu oziroma kjerkoli jim zaradi narave posla to najbolj ustreza.

Največ priložnosti na področju financiranja

V Delavski hranilnici (DH) so po številu poslovnih računov tretja bančna ustanova v državi in kot domača bančna ustanova močno podpirajo podjetništvo. "Samostojnim podjetnikom ponujamo brezplačno odprtje poslovnega računa in brezplačno poslovno debetno kartico Mastercard, ki omogoča tudi poslovanje na spletu. Za hitro in enostavno poslovanje s poslovnim računom sta jim na voljo spletna in mobilna banka. V ponudbi imamo kartico z odloženim plačilom Mastercard, debetne in kreditne kartice hranilnice pa lahko podjetniki uporabljajo tudi v brezplačni mobilni denarnici, ki omogoča kartična plačila, varnostno upravljanje kartic in vpogled v kartične podatke, kar lahko poenostavi spletni nakup, saj fizična kartica ob uporabi mobilne denarnice ni več potrebna," odgovarjajo v DH, kjer vodenje poslovnega računa za samostojne podjetnike znaša 4,90 evra mesečno. Dodatno novim komitentom ponujajo paket dobrodošlice, ki vsebuje šestmesečno brezplačno vodenje poslovnega računa in elektronske banke.

Tudi ob pomoči dobrega bančnega partnerja se lahko podjetniki povzpnejo na sam vrh.
Reuters

Največje priložnosti za sodelovanje pri DH vidijo na področju financiranja. Samostojnim podjetnikom ponujajo limite, odkupe terjatev, revolving kredite ter kredite za obratna sredstva in investicije. V okviru DH Leasing jim ponujajo možnost najema lizinga za različne vrste vozil in opreme. Samostojni podjetniki, ki vodijo poslovne knjige po sistemu dvostavnega knjigovodstva (niso normiranci) in predložijo letno poročilo na Ajpes, lahko pri hranilnici zaprosijo za kredit preko Slovenskega podjetniškega sklada (SPS), ki podjetnikom omogoča financiranje investicijskih projektov in financiranje obratnih sredstev po bistveno ugodnejših pogojih, kot veljajo na bančnem trgu. Poleg financiranja preko SPS podjetnikom ponujajo tudi ugodnejše financiranje z jamstvom SID banke v obliki portfeljskih garancij Sklada skladov, za namen spodbujanja raziskav, razvoja in inovacij, spodbujanja osnovnih dejavnosti podjetij ter razvoja novih produktov in storitev.

S Podjetnikom začetnikom v Sberbank

V Sberbank so za podjetnike, ki ustvarijo manj kot en milijon evrov letnih prihodkov, in za novoustanovljena podjetja pripravili paketne račune Mini, Midi in Maxi v želji, da bi imeli ti podjetniki čim nižje mesečne stroške poslovanja z njimi, morajo pa biti njihove nove stranke in poslovati elektronsko. Podjetniki izberejo paket glede na obseg poslovanja, računu pa lahko dodajo ostale storitve po lastni izbiri. Mesečno vodenje računa je od štiri do dvanajst evrov, brezplačno vodenje računa pa od treh do devetih mesecev. Za vse, ki stopajo na podjetniško pot, pa so pripravili paket Podjetnik začetnik. V prvem letu jim ponujajo brezplačno vodenje poslovnega računa in vključene brezplačne najpogosteje uporabljene storitve, v naslednjih dveh letih pa bodo za te storitve plačevali po tri evre mesečno. Dokler ti podjetniki poslovno sodelujejo s Sberbank, se tudi njihov osebni račun vodi brezplačno.

V BKS Bank samostojnim podjetnikom ponujajo tri poslovne paketne račune (Premium, Komfort in Klasik), ki mesečno stanejo od 20 do 53 evrov. Poslovni paketni računi, sicer odvisno od izbranega paketnega računa, vključujejo naslednje storitve: poslovanje z računom z vključenim določenim številom brezplačnih odlivnih plačilnih nalogov, poslovanje s plačilnimi karticami, uporabo elektronske in mobilne banke, storitev SMS in e-mail obveščanje in pa ugodnosti pri obdelavi (stroški nadomestil) kreditnih zahtevkov. Dodatno strankam ponujajo tako imenovane trgovalne račune za poslovanje z vrednostnimi papirji in upravljanje premoženja. Pri BKS vidijo največje priložnosti v svoji celoviti ponudbi, ki obsega vse bančne posle, lizing posle in poslovanje z vrednostnimi papirji.

Preberite nov tematski časopis v celoti

Prenos PDF

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta