(BORZNI KOMENTAR) Kot muhe na med

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Pretekli teden je bil precej "električen". Elon Musk je prodal delnice Tesle v vrednosti 6,9 milijarde dolarjev po nenavadni anketi, ki jo je objavil na twitterju, z vprašanjem, ali naj zniža svoj delež v lastništvu podjetja. Delnica Tesle je letos porasla za dobrih 54 odstotkov, merjeno v evrih. Tržna vrednost je presegla 1000 milijard ameriških dolarjev​, zahvaljujoč dobrim četrtletnim poslovnim rezultatom in novici, da je Hertz za oddajanje v najem naročil 100.000 njihovih vozil. Prav tako je pretekli torek s prvo kotacijo svojih delnic pričel Rivian, izdelovalec električnih poltovornjakov. Na prvi dan njegove kotacije so delnice pridobile 30 odstotkov v evrih, tržna vrednost podjetja znaša preko 110 milijard ameriških dolarjev, več kot Ford in GM.

Donosi delnic proizvajalcev EV (električnih vozil) so izjemni, vseeno pa se tu skriva nemalo pasti. Poglejmo primer Riviana. Družbo je trg ovrednotil višje kot Ford ali GM, razlika pa je v tem, da Rivian še nima prihodkov, medtem ko je Ford lani s prodajo vozil ustvaril 127 milijard ameriških dolarjev prihodka, GM 130 milijard. Podobno je družba Lucid Group letos, čeprav še ne ustvarja prihodkov, poskočila za vrtoglavih 380 odstotkov, merjeno v evrih.

EV investitorje privlačijo kot muhe med. Trg postaja masiven. Globalna prodaja EV je letos v prvi polovici leta višja za 168 odstotkov, predstavljajo pa slabo tretjino prodanih vozil. Največ povpraševanja prihaja iz Evrope in Kitajske. Vendar bo potrebnih več let izjemnih prihodkov, da bi lahko upravičili trenutna ekscesna tržna vrednotenja. Prostora za razočaranja tu ni.

Elektrifikacija je naš odgovor na klimatske spremembe, električna vozila pa niso edino "zdravilo" za globalno segrevanje. Celoten transport predstavlja kar 25 odstotkov vseh emisij CO2, fosilna goriva pa predstavljajo 95 odstotkov goriv, uporabljenih za transport. Prvi val tretje revolucije so električna vozila, poleg tega pa so v tej verigi pomembni tudi proizvajalci baterij in drugih električnih komponent, kot so na primer polprevodniki. Z razvojem tehnologije se nižajo tudi stroški. Po napovedih Bloomberga bo cena električnih vozil do leta 2025 nižja, kot je trenutna cena vozila z motorjem z notranjim izgorevanjem. Klasični proizvajalci vozil se tega dobro zavedajo in predano investirajo v elektrifikacijo. Pri boju za tržne deleže pa niso sami, konkurirajo jim tudi velika podjetja, kot sta Amazon in Apple, družbi, katerih glavna dejavnost ni proizvodnja avtomobilov. Proizvajalci nam dobro poznanih znamk avtomobilov nimajo izbire: ali se bodo transformirali ali pa jih jutri ne bo več.

Wall Street v tem trenutku zaposluje vprašanje, kateri proizvajalec EV bi lahko postal dominanten v prihodnosti. Siva eminenca, Warren Buffet, je dejal, da obstaja razlika med opaziti čudovito industrijo in zaslužiti z njo. Vrednotenja so bogata in jih je v tem trenutku s poslovnimi rezultati težko upravičiti. Poleg tega je v zgodovini že propadlo kar nekaj proizvajalcev znamk avtomobilov in nedvomno se jim bo pridružil tudi kakšen proizvajalec EV.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta