Equinox lani z rastjo prihodkov in dobička

STA
19.02.2024 11:30

Iz naslova dobrega poslovanja hotelov so prejeli tudi že prvi del variabilne najemnine. Bo pa do pomembnejšega pozitivnega premika pri višini najemnih prihodkov prišlo leta 2025, ko se iztečejo vse oprostitve najemnin

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po zaključku obnove Grand Hotela Union v Equinoxu ocenjujejo, da bodo v prihodnjih petih do sedmih letih v nadaljnje obnove vložili še okoli 12,5 milijona evrov.
Žiga Živulovič Jr.

Družba Equinox nepremičnine je lani ustvarila 7,79 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 6,1 odstotka več kot leto prej. Čisti dobiček je bil višji za okoli petino in je znašal slabih 870.000 evrov. Bruto dobiček iz poslovanja je dosegel 5,94 milijona evrov, kar je 9,6 odstotka več kot leta 2022, izhaja iz letnega poročila, ki ga je družba objavila na spletnih straneh Ljubljanske borze.
Dobiček po kazalniku Funds from Operations (FFO), ki je po pojasnilih družbe najširše spremljan kazalnik poslovanja nepremičninskih družb in je izračunan kot čisti poslovni izid, h kateremu se prišteje amortizacija, od tega pa se nato odštejejo ali prištejejo vsi enkratni dogodki v poslovnem letu, je dosegel 6,4 milijona evrov ali 3,59 evra na delnico. V 2022 je znašal 5,2 milijona evrov ali 2,92 evra na delnico.
Družba, ki je leta 2022 nastala z oddelitvijo nepremičnin iz družbe Union Hoteli, je lastnica štirih hotelov v središču prestolnice (Grand hotel Union, Hotel Lev, The Fuzzy Log in uHotel) in več stavb s poslovnimi prostori v Ljubljani.
"Za nami je relativno uspešno leto. Kljub povečanim makroekonomskim tveganjem smo uspeli poslovne rezultate družbe še izboljšati. Morebitnih kratkoročnih dobičkov nikoli ne bomo zamenjali za dolgoročno uspešno poslovanje podjetja," je v poročilu zapisal izvršni direktor družbe Matej Rigelnik.

Matej Rigelnik: "Za nami je relativno uspešno leto. Kljub povečanim makroekonomskim tveganjem smo uspeli poslovne rezultate družbe še izboljšati.
Robert Balen


Kot je dodal, novi najemniki hotelov poslujejo dobro. Iz naslova dobrega poslovanja hotelov so prejeli tudi že prvi del variabilne najemnine. Iz obstoječih najemnih pogodb in projektov bo, kot je zapisal Rigelnik, do pomembnejšega pozitivnega premika pri višini najemnih prihodkov prišlo leta 2025, ko se iztečejo vse oprostitve najemnin, ki so bile dogovorjene ob podpisu pogodb.
Največji premik pri strukturi celotnega premoženja družbe je Equinox lani naredil iz naslova finančnih instrumentov. Portfelj, ki ga v družbi obravnavajo kot sekundarno likvidnost in je sestavljen tako iz obvezniških kot delniških naložb, je lani dosegel 21,14-odstotno donosnost. Kot je zapisal Rigelnik, je vrednost celotnega portfelja vrednostnih papirjev konec lanskega leta znašala okoli 3,3 milijona evrov.
Med naložbami je izpostavil tudi obnovo tretjega in četrtega nadstropja Grand Hotela Union, ki je stekla konec leta in bo predvidoma zaključena marca. S tem bodo izpolnjeni tudi pogoji za dvig najemnine. Najemnik po njegovih besedah po zaključeni obnovi načrtuje nadgradnjo v petzvezdični hotel. Obnove in nadgradnje bodo izvajali tudi v prihodnje, je dodal izvršni direktor. Po zaključku obnove Grand Hotela Union ocenjujejo, da bodo v prihodnjih petih do sedmih letih v nadaljnje obnove vložili še okoli 12,5 milijona evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta