(FOTO) Na Consumer Electronics Show v Las Vegasu številne tehnološke novosti

Gregor Grosman Gregor Grosman
06.01.2022 10:17
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Udeleženci se lahko poskusijo tudi v igranju virtualne arkadne igre na razstavnem prostoru VRLEO. 

Reuters

V Las Vegasu v ZDA so se odprla vrata tehnološkega sejma Consumer Electronic Show (CES), ki letos poteka ob številnih omejitvah zaradi pandemije koronavirusa, potem ko so ga lani izvedli le prek spleta. Organizatorji so tokrat izbrali način mešane predstavitve, to pomeni, da bodo potekala srečanja v živo, kot tudi prenosi preko interneta. Ne glede na to, da so sejem za en dan skrajšali in se zapira že v petek, ostaja eden največjih tovrstnih dogodkov na svetu, na katerem tokrat razstavlja več kot 2200 razstavljalcev iz vsega sveta. Ni pa med njimi nekaterih velikih korporacij, denimo Googla, Intela ali General Motorsa, ki so udeležbo odpovedali zaradi širjenja omikrona. 

Na robotski masažni mizi na razstavnem prostoru Massage Robotics so se lahko obiskovalci sejma CES sprostili in prepustili masaži robotskih rok.

EPA
Lenovo

Med podjetji, ki so in bodo CES izkoristila za predstavitev svojih novih storitev in izdelkov, je tudi Lenovo, ki prikazuje novo generacijo prenosnikov ThinkPad X1. Gre za modele modele X1 Carbon 10th Gen, X1 Yoga 7th Gen in X1 Nano 2nd Gen, ki so optimizirani za hibridno delo in vse tiste zahtevnejše uporabnike, ki iščejo višje ravni zmogljivosti in varnosti, so sporočili z družbe. Ključna oblikovna značilnost novincev je nova komunikacijska vrstica, ki prinaša izboljšane možnosti spletne kamere polne visoke ločljivosti, zaslonko za zasebnost in 360-stopinjske prostorske mikrofone. Z umetno inteligenco podprt algoritem ponuja pametnejše zaznavanje prisotnosti ljudi, saj prepozna osebo in njeno namero, da uporablja osebni računalnik, v nasprotju z mimoidočim kolegom v pisarni ali mačko v domačem okolju. Zato se bo prenosnik zbudil in odklenil le v primeru, ko prepozna uporabnika. 

Električno vozilo Sony Vision-S 02

EPA

Električno vozilo Sony Vision-S 02

EPA

Električno vozilo Sony Vision-S 02

Reuters

Električno vozilo Sony Vision-S 01

Reuters

Električno vozilo Sony Vision-S 01

EPA

Električno vozilo Sony Vision-S 01

EPA

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Med osrednjimi izdelki in tehnologijami, ki jih na sejmu predstavlja Sony, sta med drugim prototipni vozili, ki ju že testirajo na javnih cestah. Gre za VISION-S 01 in prototip vozila tipa SUV (VISION-S 02). Prvič bodo prikazali komercialni dron Airpeak S1, ki je v Združenih državah Amerike že na voljo. Sony izpostavlja, da gre za najmanjši dron na svetu v svojem razredu, ki lahko med drugim nosi brezzrcalni fotoaparat polnega formata α (Alpha). Motor, propelerji, krmilni sistem in tehnologija zaznavanja mu omogočajo visoko stopnjo okretnosti ter dinamično in natančno letenje, so še sporočili. Na sejmu je Sony prisoten tudi z igralno konzolo PlayStation 5. 

Sony

Kenichiro Yoshida, predsednik in izvršni direktor Sonyja, je na novinarski konferenci pred odprtjem sejma dejal: "V minulih dveh letih, ki sta bili polni izzivov, smo utrdili pomen našega poslanstva. Ljudem želimo omogočiti, da se še bolje povežejo z drugimi, ki imajo enaka zanimanja, ter da v svojih skupnostih ustvarijo močnejše vezi." Skupaj z Univerzo v Tokiu in japonsko agencijo za raziskovanje vesolja JAXA sodelujejo v projektu STRATOSPHERE, katerega cilj je ustvarjanje izkušenj, ki jih navdihuje vesolje. Na sejmu bo Sony prvič prikazal koncept nano-satelita, opremljenega s Sonyjevim fotoaparatom, ki naj bi luč sveta ugledal v finančnem letu 2022. S simulatorjem snemanja bodo lahko uporabniki naredili posnetke Zemlje in zvezd. Predstavitve novih tehnologij si lahko obiskovalci ogledajo tudi na novi seriji televizorjev Bravia 4K/8K, televizorjem serije BRAVIA XR pa se pridružujejo še novi modeli Mini LED. 

Z Dolby Atmos so skušali doseči poglobljeno zvočno izkušnjo z zvočniki zgornjega, stranskega in spodnjega kanala.

Samsung

Art Mode na televizorjih MICRO LED omogoča potrošnikom, da spremenijo katero koli sobo v umetniško galerijo.

Samsung

Multi View uporabnikom omogoča ogled vsebine iz štirih različnih virov hkrati v ločljivosti 4K s hitrostjo do 120 sličic na sekundo.

Samsung

Tudi Samsung Electronics na CES 2022 razkriva svoje televizorje MICRO LED, Neo QLED in Lifestyle 2022. Najsodobnejši zaslon podjetja je MICRO LED, ki ponuja najboljšo kakovost slike v svojem razredu zahvaljujoč 25 milijonom mikrometrskih LED diod. Te posamezno proizvajajo svetlobo in barve ter ustvarjajo poglobljeno izkušnjo z živimi barvami in povečano ravnjo kontrasta. Na voljo bodo v treh velikostih 110, 101 in 89 palcev, posebnost modelov pa je, da ponujajo 20-bitno globino sivine. To po besedah proizvajalca pomeni, da lahko televizorji MICRO LED izrazijo še tako majhno podrobnost prizora in nudijo nadzor z več kot 1 milijonom stopenj svetlosti in barvnih stopenj ter zagotavljajo resnično izkušnjo HDR.

Pametni televizorji Samsung so opremljeni z novim Smart Hubom, ki med drugim omogoča igralcem iger hitrejše brskanje in vklope v igre, Watch Together (Glejmo skupaj) je aplikacija za video klice med istočasnim gledanjem drugih vsebin na televiziji, NFT funkcija pa omogoča nakupe in trgovanje z digitalnimi umetniškimi deli kar preko televizorja. 

Samsung

The Freestyle pa je zabavi za uporabnike, ki želijo prikazovanje video in avdio vsebin kjer koli že so. Gre za projektor, pametni zvočnik in napravo za ambientalno razsvetljavo, združeno v en lahek prenosni izdelek. Freestyle tehta 830 gramov, njegov nosilec mu omogoča vrtenje do 180 stopinj, zato je video mogoče enostavno predvajati na mizi, na tleh, steni ali stropu, tudi brez uporabe ločenega platna. Projektor, ki ga lahko glasovno upravljamo na daljavo, ima funkcijo samodejnega izenačevanja in samodejnega izravnavanja slike, podpira tudi samodejno ostrenje, slika pa je lahko velika do 100 palcev. Ker se napaja na baterije, ga lahko uporabljamo tudi tam, kjer ni v bližini električne vtičnice. 

LG

LG Electronics je na sejmu CES predstavil nabor novih televizorjev z izboljšanim uporabniškim vmesnikom, ki so ga poimenovali webOS22. Njihovi OLED-TV modeli so preteklih osem let dobili nagrado CES Innovation Award, posebnost televizorjev, ki so namenjeni zahtevnejšim uporabnikom, pa je v pikslih, ki sami proizvajajo svetlobo in jih je mogoče posamezno izključevati in vključevati in tako doseči čim bolj optimalno črno in pristne naravne barve. Srce večine novih modelov predstavlja procesor Alpha9 pete generacije, integrirani zvočniki pa lahko ustvarijo virtualni 7.1. prostorski zvok. 

Pametna očala Vuzix Shield AR. Proizvajalec je prepričan, da se morata pametni mobilnik in pametna očala dopolnjevati. Pametna očala so sicer bila zelo popularna leta 2014, vendar se nikoli niso resnično uveljavila. Tudi zaradi pomislekov o kršenju zasebnosti.

EPA

Multicopter, ki ga poganja vodik je na svojem razstavnem prostoru predstavila družba Doosan Mobility Innovation. 

EPA

Bodyfriend masažni stol. 

EPA

Demonstracija Hyundai Motor Co. Plug & Drive (PnD) modularne platforme L7. Gre za vse-v-enem mobilno rešitev, ki združuje inteligentno krmiljenje, zaviranje in električni pogon ter vzmetenje.

EPA

Brezpilotni letalnik podjetja Autel Robotics se imenuje Dragonfish Pro in ima doseg 29 kilometrov. 

Reuters

Vodikove gorivne celice je na svojem razstavnem prostoru predstavil Hyundai Mobis.

Reuters

Kljub manjšemu številu razstavljalcev si bo na sejmu še vedno mogoče ogledati veliko tehnoloških dosežkov, med najbolj zanimivi področji pa je letos transport, ki postaja vse bolj električen in avtonomen. Močno zastopane so tudi tehnologije, povezane z vesoljem. Industrija se sicer trenutno sooča z bolj neposrednimi izzivi, kot so globalno pomanjkanje čipov in zamude pri dobavah, kar vodi v zamude pri lansiranju novih izdelkov na trg. A zanimanje za tehnološke naprave ostaja visoko, tudi ker potrošniki potrošniki od izbruha pandemije veliko pogosteje segajo po računalnikih in spletnih storitvah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta