Kako "zelena" so posojila za okolju prijazno prenovo doma

Damijan Toplak
06.12.2021 06:00

Tako imenovana zelena posojila (in subvencije) za zelene projekte niso zgolj finančno ugodna, temveč z njimi prispevamo tudi k čistejšemu okolju, v katerem živimo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V obdobju, ko v ospredje stopa trajnostno in zeleno ravnanje posameznikov, se temu prilagaja tudi ponudba zelenih posojil.

Shutterstock

V obdobju, ko se prebivalci našega planeta, tudi v Sloveniji, vse bolj zavedamo podnebnih sprememb in pomena tako imenovane zelene gradnje, ki prispeva k čim manjšemu onesnaževanju okolja in pa seveda k občutnim prihrankom pri stroških energije, je primerno pogledati, kakšna zelena posojila in pa tudi (nepovratne) subvencije so na voljo pri bankah in pri Eko skladu. Ne nazadnje so te investicije finančno zajetnejše, zato jih le malokdo zmore financirati brez pomoči banke ali Eko sklada.

Tadeja Kovačič, podsekretarka Eko sklada, je pojasnila, da so lani pri njih največ ugodnih kreditov in subvencij odobrili za naložbe vgradnje toplotnih črpalk za ogrevanje stavb, toplotne izolacije fasad in nakup okolju prijaznih vozil. V ospredju so tudi energijsko učinkovite kurilne naprave na lesno biomaso in sončne elektrarne za samooskrbo. Za leto 2020 povprečen znesek odobrenega kredita za občane znaša približno 14.500 evrov, povprečen znesek subvencije pa 2100 evrov na osrednjem javnem pozivu, namenjenem eno- in dvostanovanjskim stavbam ter individualnim naložbam v blokih, ter 16.900 evrov na osrednjem javnem pozivu, namenjenem skupnim naložbam v prenovo blokov.

Konkreten izračun za primer naložbe v toplotno črpalko tipa zrak/voda pri zamenjavi stare kurilne naprave z novo toplotno črpalko na območjih občin, kjer ni sprejet odlok o načrtu za kakovost zraka, pri čemer naprava izpolnjuje tako pogoje za subvencijo kot za kreditiranje, kar občan preveri na seznamu ustrezne opreme na spletni strani Eko sklada in uporabljenih dveh javnih pozivov. Če je višina naložbe recimo 7000 evrov, je višina subvencije 2500 evrov (do 40 odstotkov priznanih stroškov naložbe, a ne več kot 2500 evrov za ogrevalno toplotno črpalko tipa zrak/voda pri zamenjavi stare kurilne naprave z novo toplotno črpalko na območjih občin, kjer ni sprejet odlok o načrtu za kakovost zraka).

Za določene "zelene" kredite celo brez obresti

Predstavnike Sberbank pa smo vprašali, koliko ugodnejše so njihove obrestne mere za zelena posojila kakor za druga običajna (stanovanjska) posojila, in odgovorili so nam, da od junija letos kot prvi na slovenskem trgu ponujajo strankam možnost najema zelenega posojila neposredno preko izbranih ponudnikov zelenih rešitev (prodajalci mikrosolarnih elektrarn, toplotnih črpalk, rekuperatorjev) v višini od 400 do 20 tisoč evrov in z odplačilno dobo od 12 do 84 mesecev. Stranka lahko na enem mestu uredi vse potrebno glede investicije in za to potrebnega financiranja - brez obiska ali menjave banke. Njihov Top zeleni kredit je namenski kredit, ki se ob odobritvi nakaže neposredno prodajalcu zelene rešitve, ki je pogodbeni partner banke. Obrestna mera je odvisna od dobe odplačila kredita in je ničodstotni EOM za kredite z ročnostjo do 24 mesecev ter do 3,99-odstotna fiksna obrestna mera za ročnosti do 84 mesecev. Kredit je brez drugih dodatnih stroškov, povezanih s kreditom, kot so stroški odobritve, zavarovanj in vodenja kredita. V primerjavi s konkurenčnim financiranjem preko Eko sklada je ugodnejši za krajše dobe in malenkost dražji pri daljših ročnosti. Kljub temu je z vidika hitrosti odobritve in brez nepotrebne dodatne birokracije zanimiv oziroma konkurenčen vir financiranja.

Vse več eko naložb je s področja pridobivanja sončne energije.

Reuters

Kako pa pri Sberbank preverijo, da so tovrstna posojila res porabljena za okoljsko in energetsko učinkovite naložbe? "Pogoj za črpanje kredita je predračun ali račun prodajalca zelene rešitve. Sredstva pa se neposredno nakažejo na račun prodajalca - pogodbenega partnerja banke," odgovarjajo na Sberbank, kjer pa neposredno ne sodelujejo z Eko skladom, saj stranka pri njih sama poda vlogo za pridobitev nepovratne subvencije. "Stranke se večinoma odločajo za Top zeleni kredit iz razloga, ker lahko vse uredijo popolnoma digitalno na enem mestu in obisk banke ali menjave banke nista potrebna. Ob podani vlogi in predložitvi popolne dokumentacije je kredit lahko odobren že v roku ene ure (seveda v delovnem času banke). Obrestna mera je subvencionirana in je fiksna. Stranka tudi ne plača nobenih drugih stroškov, povezanih s kreditom, kot so stroški odobritve, zavarovanja ali stroškov vodenja kredita. Povprečna doba pri teh kreditih je 60 mesecev in povprečni znesek deset tisoč evrov," pojasnijo v Sberbank.

Nižja obrestna mera in nižji strošek odobritve kredita

V NLB so v središče svojega poslovanja postavili trajnostna načela sprejemanja poslovnih odločitev in dejanj. Kot sistemski igralec (na praktično vseh trgih Jugovzhodne Evrope, kjer delujejo) imamo možnost vplivati na okolje, v katerem poslujejo, ter izpolniti svoje poslanstvo - izboljšati kakovost življenja v svoji domači regiji. K temu so se med drugim zavezali s pristopom h globalnim načelom Združenih narodov za odgovorno bančništvo, pa denimo k nacionalnemu zavezništvu za zeleno, pametno in tehnološko napredno Slovenijo. Kot nepogrešljiv člen v bančništvu lahko usmerjajo k financiranju naložb, ki prispevajo k doseganju trajnostnih ciljev. Tako so se zavezali, da bodo ogljični odtis postopno zmanjševali z omejitvijo poslovanja, povezanega s premogom, in s financiranjem projektov, povezanih z nizkoogljičnim gospodarstvom.

Ker so zelene naložbe običajno dražje od klasičnih naložb, jih poslovne banke in Eko sklad v želji po bolj trajnostnem odnosu do okolja finančno tudi stimulirajo. Foto: REUTERS

Reuters

Trajnostni strategiji sledita njihov postopen prehod na čim bolj brezpapirno bančništvo in sama ponudba banke. V skladu s trajnostno strategijo so uvedli Zeleni stanovanjski kredit s posebnimi ugodnostmi - za vsaj 0,5 odstotne točke nižjo obrestno mero od izhodiščne in za 100 evrov nižjimi stroški odobritve kredita. Ta je namenjen vsem strankam, ki se odločajo za financiranje nakupa ali izgradnjo pasivne hiše. Ta mora ustrezati standardom pasivne gradnje, kot so zrakotesnost ali nizka toplotna prevodnost, ter na ta način prispevati k večjim energetskim prihrankom in trajnostno naravnani prihodnosti. Namenskost takih posojil stranka dokazuje z računom oziroma pogodbo, v kateri je navedeno, da gre za pasivno hišo, z Eko skladom pa pri NLB ne sodelujejo.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta