Peticija: Se lahko Evropa do leta 2030 poslovi od dizla in bencina?

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
21.06.2021 14:31
Kampanja CleanCities želi s podpisi peticije za opustitev dizla in bencina do leta 2030 pri Evropski komisiji doseči prepoved prodaje vozil na fosilna goriva.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuter

Večina prebivalcev v mestih želi, da bi njihovi župani kot prioritete zastavili čisti transport, zelenje in boljšo kakovost zraka. To so glavne ugotovitve spletne ankete med kar 10.050 vprašanimi iz 15 večjih mest v osmih evropskih državah, kjer poteka kampanja Clean Cities. Tudi zato peticija, s katero želijo njeni avtorji Evropsko komisijo spodbuditi k dokončnemu slovesu dizla in bencina kot virov energentov v cestnem transportu do leta 2030.

Prihodnji mesec bo Evropska komisija odločala o tem, ali bodo lahko po letu 2030 v prodaji samo še avtomobili in kombiji brez emisij. "Politični voditelji imajo zgodovinsko priložnost, da prenehajo zastrupljati okolje in prebivalce ter se odločijo za čista in zdrava mesta," pravijo v društvu za sonaravni razvoj Focus, ko sočasno vabijo k podpisu peticije, s katero bodo pozvali predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, da najkasneje od leta 2030 naprej prepove prodajo novih avtomobilov, ki za pogon uporabljajo dizel, bencin in zemeljski plin. Dodajajo, da je to priložnost desetletja, da se kot družba učinkovito spopademo z onesnaženim zrakom in podnebnimi spremembami. Portal Politico, ki se sklicuje na lastne vire iz Evropske komisije, sicer omenja obvezo prodaje brezemisijskih avtomobilov do leta 2035, kar pomeni, da bi imeli dizelsko in benicnsko gnani avtomobili samo še 14 let "življenja" v EU.

Več kot osem od desetih prebivalcev v mestih želi več zelenih površin in več zelenja nasploh, večina jih želi tudi več prostora in aktivnosti za čisto mobilnost. Več kot dve tretjini (68 odstotkov) si od mestnih oblasti želi več spodbude za uporabo javnega potniškega prometa, prav tako dve tretjini jih želi več prostora za pešce, 56 odstotkov pa več površin za kolesarje.

Skoraj trije od štirih prebivalcev teh 15 mest pa od mestnih oblasti pričakujejo tudi ukrepe, ki bi jim zagotovili večjo zaščito pred onesnaženim zrakom. Večina jih po letu 2030 želi le še avtomobile brez emisij, 59 odstotkov jih je prepričanih, da vožnja avtomobilom z bencinskim in dizelskim motorjem v mestih po letu 2030 ne bi smela biti več dovoljena.

Avtomobili so glavni vir izpustov dušikovega dioksida, škodljivega plina, ki povzroča težave z dihali, kot so astma, kronične pljučne bolezni in rak, in zaradi katerega naj bi bili ljudje ranljivejši tudi za pandemije, kot je bolezen Covid-19. V mestih, kot sta Pariz in Bruselj, je približno dve tretjini emisij dušikovega dioksida posledica cestnega prometa. Samo v Evropi onesnažen zrak vsako leto skupaj povzroči več kot 400.000 prezgodnjih smrti. Poleg tega so avtomobili in kombiji skupaj tretji največji vir emisij toplogrednih plinov v EU. Dejansko so emisije vseh avtomobilov in kombijev v EU-27 višje kot celotne emisije Velike Britanije - to pomeni, da so dizelska in bencinska vozila med najpomembnejšimi dejavniki podnebne krize.

Peticijo CleanCities, ki jo podpirajo številne evropske organizacije, lahko podpišete tukaj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta