Razmišljate o samozaposlitvi? Do deset minimalnih plač vam ponuja Mestna občina Maribor

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
18.08.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Podravju podjetnost inn razvoj poslovih idej spodbujajo tudi skozi programe PONI (Podjetno nad izzive).
Andrej Petelinšek

Mestna občina Maribor (MOM) spobduja samozaposlovanje s sofinanciranjem stroškov samozaposlitve, s čimer želi spodbuuati podjetništvo, povečati število delovnih mest in zmanjšati brezposelnost za območju občine.

MOM je za letošnje leto v proračunu za vzpodbujanje zaposlovanja zagotovila 249.800 evrov, posamezni prejemnik pomoči pa lahko po tem razpisu pridobi do 10 minimalnih mesečnih plač, če gre za samozaposlitev brezposelne osebe in do 5 minimalnih mesečnih plač, če gre za samozaposlitev predhodno zaposlene osebe. V primeru večjega števila prejemnikov bodo denar za sofinanciranje samozaposlitve na občini dodelili vsem vlagateljem, ki izpolnjujejo pogoje po razpisu, vendar v sorazmernem deležu glede na razpoložljivost po tem razpisu.

Do pomoči so upravičene fizične osebe, ki:

  • imajo stalno prebivališče na območju Mestne občine Maribor;
  • imajo poslovni sedež in opravljajo dejavnost na območju mariborske občine;
  • registrirajo dejavnost samostojnih podjetnikov posameznikov in samostojnih podjetnic posameznic na podlagi Zakona o gospodarskih družbah, če jim taka dejavnost pomeni edini in glavni poklic. (Izvzeta so podjetja iz sektorjev, ki do pomoči de minimis v skladu z uredbo Komisije (EU) št. 1407/2013 niso upravičena.)

Ob navedenih morajo upravičenci izpolnjevati še naslednje pogoje:

  • da so realizirali svojo samozaposlitev v obdobju od 9. septembra 2021 do 31. avgusta 2022;
  • da so bili neposredno pred uresničitvijo samozaposlitve prijavljeni na Zavodu Republike Slovenije kot brezposelne osebe neprekinjeno vsaj 30 dni (za primer sofinanciranja stroškov samozaposlitve brezposelne osebe) ali
  • da so bili neposredno pred uresničitvijo samozaposlitve v delovnem razmerju oz. so imeli sklenjeno pogodbo o zaposlitvi. Samozaposlitev mora biti realizirana naslednji dan po prenehanju delovnega oz. pogodbenega razmerja (za primer sofinanciranja stroškov samozaposlitve predhodno zaposlene osebe);
  • da jim dejavnost predstavlja edini in glavni poklic, kar pomeni prijavo v obvezno pokojninsko in invalidsko ter zdravstveno zavarovanje za polni delovni čas (40 ur na teden) pod ustrezno šifro zavarovalne podlage (šifra: 005);
  • da imajo plačane obvezne davke in prispevke (potrdilo FURS-a);
  • da mora vsaka sofinancirana samozaposlitev trajati najmanj 12 mesecev od prejema sredstev; če bo prejemnik samozaposlitev prekinil pred iztekom 12-ih mesecev, je dolžan vrniti vso prejeto pomoč, vključno z zakonsko zamudnimi obrestmi.

Dodaten pogoj je, da upravičenec v preteklih petih letih ni prejel sredstev za namen samozaposlitve iz proračuna Mestne občine Maribor in Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje, Območne službe Maribor za program samozaposlitev.

Vlagatelj lahko odda vlogo samo na enega od javnih razpisov Mestne občine Maribor za dodelitev sredstev v letu 2022 po pravilniku, ki jih izvaja Sektor za gospodarstvo na Uradu za gospodarske dejavnosti.

Če se bo vlagatelj prijavil na več javnih razpisov Mestne občine Maribor v letu 2022 po zgoraj citiranem pravilniku, bo upoštevana in obravnavana vloga, ki jo bo sprejemna pisarna Mestne občine Maribor prvo evidentirala, ostale pa bodo zavrnjene.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta