S čim si lahko znižate dohodnino in zakaj se vam še pred koncem leta splača varčevati v dodatnem pokojninskem zavarovanju

Damijan Toplak Damijan Toplak
16.12.2021 06:00

Ob otrocih in drugih vzdrževanih družinskih članih je tudi plačilo premije za prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje tisto, ki omogoča znižanje plačila dohodnine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Pri dodatnem pokojninskem varčevanju je pomembno, da se zanj odločimo čim prej po prvi zaposlitvi. 

Shutterstock

Do konca koledarskega leta sta le dva tedna. To je tudi obdobje, ko še lahko iz svoje neto plače vplačate premijo prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja (PDPZ), je pa pomembno, da premija res še letos prispe na račun upravljavca pokojninskih sredstev. Zato je dobro denar vplačati vsaj kakšna dva dni pred iztekom koledarskega leta. Za znesek plačila boste prejeli 16-, 26-, 33-, 39- ali 50-odstotno povračilo letos vplačanega zneska, odvisno pač, v kateri dohodninski razred se uvrščate s svojimi prejemki, praviloma plačo. A dohodninska olajšava je navzgor omejena na vaših 5,844 odstotka bruto plače oziroma na največ vplačanih 2819,09 evra. Enako velja za samostojne podjetnike. Od tega zneska pa se odštejejo premije PDPZ, ki vam jih je morebiti plačal vaš delodajalec.

Če imate na primer povprečno slovensko bruto plačo, kar je trenutno 1872,92 evra, se boste uvrstili v drugi ali 26-odstotni dohodninski razred. Letno torej zaslužite 22.475 evrov bruto in smete za premije PDPZ, da bo zanje veljala še dohodninska olajšava, vplačati 1313,44 evra ali 5,844 odstotka vaše bruto plače. Ker pa vam je delodajalec mesečno za ta namen vplačeval po 50 evrov oziroma 600 evrov letno, za kar je že on izkoristil davčno olajšavo, ker na ta znesek ni plačeval ne socialnih prispevkov in ne dohodnine, boste vi smeli vplačati premijo le še kot razliko v znesku do 1313,44 evra, kar znaša natanko 713,44 evra. Na slednji znesek pa se vam bo 26-odstotno znižala dohodnina, ki bi jo sicer morali plačati, in boste 185,50 evra od vplačanih 713,44 evra prejeli naslednje leto ob izdaji dohodninske odločbe povrnjenih ali pa bo za toliko pač nižje vaše doplačilo dohodnine.

Upravljavec vaših pokojninskih sredstev vam bo na vplačilo zaračunal določeno vstopno provizijo, praviloma med enim in dvema odstotkoma vplačila, a boste vseeno dosegli 26-odstotni donos, še preden ste pravzaprav pričeli varčevati v dodatnem pokojninskem zavarovanju. Pri slednjem je priporočljivo, da začnete varčevati, čim mlajši ste, da se torej do upokojitve nabere čim več denarja za dodatno rento ob pokojnini.

Do 47. leta starosti posameznika se priporoča varčevanje v bolj tveganem dinamičnem skladu, potem prehod v srednje tvegan ali uravnotežen sklad, pri 57 letih starosti, ko se približujete upokojitvi, pa prehod v zajamčeni sklad, ko so donosi praviloma nižji kot pri drugih dveh skladih življenjskega cikla, so pa sredstva do določenega zneska navzdol zajamčena in tudi ob najhujših pretresih na kapitalskih trgih delnic in obveznic, kamor pokojninski sklad nalaga, vaša zbrana sredstva ne morejo pasti pod tisto spodnjo mejo, s čimer tudi ni ogrožena primerna višina vaše dodatne pokojninske rente.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta