Sij Elektrode Jesenice v likvidacijo

STA, DR
25.03.2022 08:03

Zaradi spremenjenih tržnih razmer na trgu varilnih žic in elektrod se je Skupina Sij odločila, da to dejavnost opusti in se še intenzivneje posveti osnovni dejavnosti proizvodnje in predelave jekla

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
SIJ Elektrode, elektroda, varjenje (foto: Tomo Jesenicnik )
Tomo Jesenicnik

Uprava Sija se je glede na razmere na svetovnih trgih, upadajoče povpraševanje in negativno poslovanje družbe Sij Elektrode Jesenice v zadnjih letih odločila, da predlaga likvidacijo tega podjetja, ki je sicer največji slovenski proizvajalec varilnih dodajnih materialov. Nadzorni svet je predlog o prostovoljni likvidaciji družbe potrdil v sredo.

Po javnih podatkih so še leta 2020 zaposlovali 150 ljudi, zagotovili pa so, da bodo poskrbeli za zaposlene, večinoma z možnostjo zaposlitve v sestrskih družbah na Jesenicah. Družba je v letu 2020, za katero so na Ajpesu na voljo zadnji podatki, ustvarila 15,42 milijona evrov prihodkov, kar je za dva odstotka več kot leta 2019. Pri tem je pridelala 1,16 milijona evrov čiste izgube, potem ko je ta leta 2019 znašala 1,26 milijona evrov.

SIJ Elektrode, elektroda, varjenje (foto: Tomo Jesenicnik )
Tomo Jesenicnik

"Zaradi spremenjenih tržnih razmer na trgu varilnih žic in elektrod se je Skupina Sij odločila, da to dejavnost opusti in se še intenzivneje posveti osnovni dejavnosti proizvodnje in predelave jekla," so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz Sija. Svoje terjatve bo likvidirano podjetje poravnavalo v skladu z njihovo zapadlostjo, so poudarili v Siju in dodali, da bodo vsi deležniki predvidoma poplačani do konca leta.

Do odločitve o likvidaciji družbe sicer prihaja v času zaostrenih razmer zaradi vojne v Ukrajini in posledičnih sankcij Zahoda zoper Rusijo. Skupina Sij je v 25-odstotni lasti slovenske države, 72,2-odstotni lastnik pa je družba Dilon. Ta je uradno v lasti nizozemske družbe Dilon Coöperatief, čeprav javnost Sij ves čas prepoznava kot skupino v pretežno ruski lasti, in sicer prek družine Zubicki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta