Vas zanima, kako se podjetja bojijo števila trinajst in petka, trinajstega?

13.08.2021 10:09
Strah pred petkom, 13., je celo tako močan, da zdravniki zdravijo bolezen izjemno težko izgovorljivega imena
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Niti podjetja niso imuna na vraževerje, povezano s številom trinajst.
Profimedia

Paraskavedekatrifobija. Ste že slišali zanjo? Tudi če ne, je precej pogosta "bolezen", gre namreč za strah pred petkom, trinajstim, ki ima korenine globoko v preteklosti, čeprav znanstvenih ni nikakršne potrjene osnove, da je petek, ki je trinajsti dan v mesecu, kakorkoli nesrečen.

Nekateri najzgodnejši izvori trinajstice kot nesrečne številke so v že Svetem pismu; Juda Iškarijot je bil 13. gost večerje na zadnji večerji, Jezus pa je v petek umrl. Toda tudi v predbiblijskih časih je uradnik pomotoma izpustil številko 13 iz Hamurabijevega zakonika.

Te starodavne skrbi glede trinajstice so se ohranile v sodobnem času, zdravniki celo zdravijo paraskavedekatrifobijo, za katero menda samo v ZDA trpi več kot 20 milijonov ljudi. Ljudje med simptomi navajajo napade tesnobe in panike, povečan srčni utrip, pospešeno dihanje, povišan srčni utrip, napetost v mišicah, ... Strah pred petkom, trinajstim, je sicer posebna oblika triskaedekafobije, strahu pred številom trinajst. S tem čudnim vraževerjem se pogosto ukvarjajo tudi podjetja.

Harvard Business Review piše o nekaj primerih, kako se v poslu odraža strah pred domnevno nesrečnim številom 13:

Čeprav se podjetja trinajstice praviloma bojijo, pa je ena od študij pokazala, da bi bil petek, 13., lahko dejansko dober za podjetja in njihov posel. Morda ste že slišali govorice, da borza na ta dan slabo posluje? No, izkazalo se je, da to ni res. Marketwatch poroča, da je petek, 13., tradicionalno dober dan za borzo, saj se vrednost delnic na ta dan lahko dvigne tudi za 55,63 odstotka.

Še več, zavarovalna študija iz leta 2008 je pokazala, da se v petek, 13., zgodi manj prometnih nesreč, tudi številke v poročilih o požarih in tatvinah so bile nižje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.