Zakaj morate nujno nadgraditi programsko opremo svojega iPhona

20.09.2021 15:36
Uporabnikom storitve iMessage preti nevarnost vohunjenja, če svojega telefona ne posodobijo z najnovejšo programsko opremo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Število tako imenovanih napadov z "nič kliki", kjer torej za vdor v zasebnost ni potreben nikakršen angažma uporabnika (na primer klik na povezavo zlonamerne programske opreme), se je v zadnjih mesecih množično povečalo.
Gregor Grosman

Apple, tako kot drugi proizvajalci naprav, ves čas izdaja posodobitve programske opreme, vendar je zadnja morda bolj kritična kot večina njih. Čeprav podrobnosti niso znane, se uporabniki iPhona soočajo s programsko ranljivostjo, za katero neodvisni raziskovalci pravijo, da je bila uporabljena za vohunjenje za savdskim aktivistom. Apple je zato pred dnevi izdal nujno posodobitev za odpravo te težave.

Vodja varnosti v podjetju je v izjavi dejal, da se ranljivost uporablja za ciljanje na določene posameznike in "ne ogroža velike večine naših uporabnikov". Je pa še posebej nevarno, ker odpira vrata za vdor, ne da bi morali uporabniki klikniti na poškodovano povezavo,  kot je to običajno pri večini drugih kibernetskih napadov. So pa potencialno ogroženi vsi, ki uporabljajo Applovo integrirano storitev za sporočanje med uporabniki Applovih naprav iMessage.

Zadnja posodobitev programske opreme nosi oznako 14.8, ali je vaš telefon že posodobljen, pa lahko preveritev v nastavitvah (settings) v meniju splošno (general) in podmeniju posodobitev programske opreme (software update). Z namestitvijo zadnje posodobitve lahko uporabniki svoje telefone in sebe zaščitijo pred morebitnimi napadi.

Število tako imenovanih napadov z "nič kliki", kjer torej za vdor v zasebnost ni potreben nikakršen angažma uporabnika (na primer klik na povezavo zlonamerne programske opreme), se je v zadnjih mesecih množično povečalo, domneva pa se, da te napade omogoča vohunska programska oprema izraelskega podjetja NSO Group. Podjetje pravi, da svoje storitve prodaja samo vladnim agencijam za boj proti terorizmu in kriminalu. Tudi v izjavi za javnost se skupina NSO do teh očitkov ni opredelila, po poročanju portala CNN Business so njeni predstavniki dejali le, da bo podjetje "še naprej obveščevalnim in organom pregona po vsem svetu zagotavljalo rešilne rešitve za boj proti terorizmu in kriminalu".

Raziskovalci sicer pravijo, da so odkrili več primerov, v katerih je bila vohunska programska oprema nameščena na naprave disidentov ali novinarjev. Vse večja razširjenost napadov, pri katerih lahko nepridipravi vstopijo v naprave brez vednosti ali vpletenosti uporabnikov, je jasen signal, da morate skrbeti za redno posodobitev programske opreme vašega telefona.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta