(INFOGRAFIKA) Maribor in Olimpija pred večnim derbijem: Odločno, a ne na glavo

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
09.04.2022 06:01

Na zadnjem dvoboju Maribora in Olimpije v tej sezoni tudi soočenje Žutega in Velikega Žutega: Radovan Karanović bi rad umiril emocije, Robert Prosinečki pa zakuhal prvenstvo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ognjen Mudrinski bo prvi adut Maribora v napadu.
Andrej Petelinšek

Vsi na derbi se bohoti napis na Titovem mostu. Pridi na stadion, je jasno sporočilo z Glavnega trga. Ne le nogometaši Maribora, tudi navijači se pripravljajo na nocojšnjo tekmo (ob 20.15) v Ljudskem vrtu. Gost ne bo običajen, pod Kalvarijo bo točke lovila Olimpija. "Prihaja tekma, ki je malo drugačna od ostalih, a če gledamo na naš interes in naš cilj, je to ena od sedmih tekem, ki nas čakajo do konca sezone. Narediti moramo vse za zmago. Pričakujem zelo dobro igro, tudi o odnosu igralcev ne sme biti nobenega dvoma, saj spet igramo pred našo publiko, pred polnimi tribunami," pred zadnjim spopadom večnih rivalov v tej sezoni razmišlja trener vijoličastih Radovan Karanović.

Uroš Šoštarič

Tretjič bo s štajerske klopi doživel največji slovenski derbi. Zmage še nima, še precej daljši pa je negativen niz kluba. Od novembra 2017 vijoličasti čakajo na domače slavje proti zmajem. "To je vprašanje, s katerim se soočamo vsak dan. Ne bi pa dal temu takšnega pomena, da bi morali iti na glavo. V tekmi moramo ostati mirni, vemo, kaj želimo. Zagotovo moramo imeti ambicije po zmagi, a to je ena od sedmih tekem, ki nas ločijo od cilja," je še enkrat poudaril 53-letni trener. "Rad bi malo umiril emocije. Priti do našega skupnega cilja na takšen ali drugačen način je najbolj pomembno. Vem, da marsikdo, vključno z nami, želi, da pridemo do zmage, a ni treba izgubiti glave. Biti moramo pametni in s trezno glavo priti do želene zmage."

Prvi derbi v tej sezoni je s 3:1 v Stožicah dobila Olimpija.
Andrej Petelinšek

Gospodarji svoje usode

Pogled na lestvico je pred 30. krogom precej bolj razveseljiv za Mariborčane. Karanovićeva četa ima sedem točk prednosti pred ekipo, ki jo je med zadnjim reprezentančnim premorom prevzel Robert Prosinečki. Maribor bi torej tudi z remijem obdržal največjega rivala na varni razdalji, bi se mu pa lahko približal trenutno drugi Koper. "Če ne bo šlo drugače, je tudi točka zaenkrat dovolj. Prvenstvo se ne bo rešilo v tej tekmi, verjetno bo mrtvi tek do zadnjega kroga. Gremo iz tekme v tekmo in na tak način želimo priti do naslova," pravi od zimskega premora šef stroke s polnimi pooblastili v Ljudskem vrtu. Koper je prejšnji teden z zmago na Fazaneriji najbrž že izločil Muro iz boja za naslov, ga spremenil v troboj, Maribor pa bi ga s skalpom Olimpije preobrazil v dvoboj. "Normalno, da bi bil to zelo dober izhodiščni položaj. Pustiti Olimpijo deset točk za sabo je velika stvar, bi pa še enkrat poudaril, da je najbolj pomembno tisto, kar mi delamo. Mi odločamo o svoji usodi, vse je v naših rokah," je dejal strokovnjak, ki ga v mestu poznajo tudi pod vzdevkom Žuti.

Čeprav je pod njegovim vodstvom odigrala le eno tekmo, v prejšnjem krogu s 4:1 premagala Radomlje, je Karanović že opazil, da Olimpija pod vodstvom Prosinečkega diha drugače. "Zdaj je tam druga energija. Robi je veliko nogometno ime, s svojo karizmo je prinesel veliko pozitivne energije, a mislim, da se zavedajo, kam prihajajo. Zagotovo ne morejo priti sproščeni. Olimpija bo motivirana, a mi imamo zadnjo besedo," je zmaje opozoril šef vijoličaste slačilnice. Za podrobne ocene, kaj zmorejo zmaji po trenerski menjavi, je še prezgodaj, pravi: "Ekipa je bila zelo motivirana, na igralcih se je videlo, da je energija drugačna, kar je normalno. Vsakič, ko je novi trener, pride do tega. Bolj podrobno jih bomo lahko ocenili po petih ali šestih tekmah, so pa igrali zelo hitro, v spremenjenem sistemu. Tak način igre pričakujemo tudi tukaj. A vedno je tako: nasprotnik lahko vzame toliko, kot mu dovoliš."

Oktobrski dvoboj v Mariboru se je končal brez golov.
Andrej Petelinšek

Prosinečki pozna Mudrinskega

Gostovanje v Ljudskem vrtu bo prvi zrelostni izpit za novega trenerja Olimpije, ki na večnem derbiju ne bo mogel računati na kaznovanega Mustafo Nukića. "Ko je stadion poln gledalcev, je lahko tudi igra povsem drugačna. Ker imajo sedem točk prednosti, je za njih dobro že, če ostanejo neporaženi. Ob njihovi zmagi bi bilo prvenstvo odločeno. Pripravljeni bomo na obe taktiki, dejstvo pa je, da so najboljši v protinapadih in polprotinapadih, saj imajo hitra krila. Pričakujem dobro tekmo in poln stadion, kar je tudi najpomembnejše, saj gre za največji derbi v Sloveniji. Mi se bomo pripravili tako, da zmagamo, bomo pa videli, kaj se bo zgodilo. Derbiji so tekme, v katerih je možno prav vse. Skušali bomo zakuhati prvenstvo," je povedal Robert Prosinečki.

Februarja je v Stožicah z 1:0 slavila Olimpija.
Robert Balen

Najboljšega strelca lige Ognjena Mudrinskega pozna še iz Crvene zvezde. "Pripravili se bomo za celotno ekipo Maribora, ne le za Mudrinskega, ki je resnično v dobri formi, saj zabija gole. Upam, da tega ne bo počel tokrat. Ne bomo ga striktno pokrivali," je razkril 53-leti Hrvat. Kot nogometaš Olimpije je pred 20 leti že zablestel v Ljudskem vrtu. Ob zmagi Ljubljančanov s 3:0 je dosegel tudi izjemno lep gol. "Ni bil lep le gol, ampak tudi izid. Upam, da bo tako tudi tokrat. Spominjam se, da je bilo vzdušje zelo dobro. Naloga vseh nas od trenerjev do igralcev je, da damo vse od sebe in da bodo gledalci uživali. Za igralca ni lepšega kot igrati derbi. Mi se ga veselimo in tisti, ki bodo igrali, bodo dali maksimum, ne glede na to, kakšen je pritisk," je odvrnil "Veliki Žuti".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta