Marko Šuler: Investicija v Voloderja se bo povrnila desetkratno

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
04.01.2022 20:30

Za nogometaši Maribora je prvi trening v letu 2022. Športni direktor je potrdil, da je standardni branilec
tik pred odhodom, in napovedal dve okrepitvi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Počitnice so končane, nogometaši Maribora so začeli s pripravami na spomladanski del sezone v prvi ligi. Radovan Karanović je danes na igrišču z umetno travo v Ljudskem vrtu prvič usmerjal igralce kot trener s polnimi pooblastili. Začasna rešitev se je spremenila v dolgoročno, Karanović je po uspešnem finišu jesenskega dela sezone, ko je Maribor dvignil na vrh lestvice, podpisal dolgoročno pogodbo z vijoličastimi. "Ne vidim nobene spremembe. Moj odnos do igralcev je enak, enako je iz druge smeri. S tem želimo nadaljevati. Cel čas se zavedam, kje se nahajam, kaj želim. Nič kaj dosti se ni spremenilo," je o (ne)spremenjeni vlogi dejal Karanović.

Dva tedna se bo z nogometaši družil v Mariboru, 19. januarja pa se bo z njimi odpravil v tradicionalno zimsko bazo, v turški Belek. Lani so se priprave na sredozemski obali zaradi okužb z novim koronavirusom sfižile, a pomislekov o vrnitvi v Turčijo ni bilo. "Skušamo razmišljati pozitivno. Zagotovo obstajajo določene ovire, a ljudje v klubu spremljajo situacijo. Zaenkrat ni nobenih problemov. Maribor že vrsto let hodi v Turčijo. Te tekme nam lahko dajo veliko dobrega," pravi Karanović, ki se bo v Beleku iz navijača Crvene zvezde spremenil v njenega nasprotnika, vijoličaste pa bo vodil tudi na tekmah proti avstrijskemu LASK-u in bolgarskemu Levskemu. Na trenerjevem seznamu je trenutno 30 nogometašev, po posebnem programu delajo povratniki po poškodbah Aleks Pihler, Nino Žugelj in Rok Maher, zaradi bolezni sta prvi zimski trening izpustila Vid Koderman (angina) in Ognjen Mudrinski (reakcija po cepljenju).

Okrepitve? Pričakujte bombo!

Se bo pa ekipa do odhoda na osrednji del priprav najbrž spremenila. Športni direktor Marko Šuler napoveduje okrepitvi. "Absolutna prioriteta sta obramba, kjer se moramo okrepiti z vsaj enim igralcem, in pa položaj napadalnega vezista. O teh dveh pozicijah se dogovarjamo. Dokler ni na papirju, ne bi govoril o imenih. Gre pa za okrepitve v pravem pomenu besede. Borimo se za naslov, zna biti kar bomba," se je nasmehnil Korošec. Obramba bo izgubila ob vratarju Ažbetu Jugu najbolj standardnega člana. Branilec Robert Voloder, za katerega je Maribor izkoristil odkupno klavzulo po posoji iz Kölna, je tik pred novo menjavo sredine. "Želja je bila, da bi ga zadržali, a ponudba je bila zelo zadovoljiva. Je desetkratnik tega, kar smo vložili vanj," je o prestopu Nemca s koreninami iz BiH dejal Šuler.

Radovan Karanović je prvič vodil trening kot trener s polnimi pooblastili.

Andrej Petelinšek

Kot posojeni član poljske Jagiellonie v Mariboru igra Ognjen Mudrinski. "Izrazil je željo, da bi ostal tudi po poletju. To je osnova, naša želja je enaka. Dobili smo igralca, ki smo ga iskali. Tudi on je od Maribora dobil, kar je dolgo iskal. Velika redkost je, da nekoga navijači in celoten klub v tako kratkem času sprejmejo, kot so njega. Verjamem, da bomo na obeh straneh naredili vse, da ostane dlje," je možnosti, da bi 15-kratni slovenski prvaki prvega strelca zadržali tudi po izteku posoje, pretehtal nekdanji branilec. V podobnem položaju je Marko Alvir, ki ga je na Štajersko poslala Viktoria iz Plzna. "Vse posoje so narejene tako, da lahko igralci ostanejo. To niso kratkoročne rešitve."

Željko Filipović, ki je vijoličasti dres nosil med letoma 2010 in 2016, se je v Ljudski vrt vrnil kot pomočnik trenerja. 

Andrej Petelinšek

Vrhovec ni sprejel ponudbe

Večina nogometašev, ki bi jim po tej sezoni potekle pogodbe, je že sklenila nove, športni direktor še čaka na Pihlerja, Blaž Vrhovec ponujenega ni sprejel. "Zame je bila to velika prioriteta, Blaž pa ima željo po odhodu. Za trenutne razmere in čas sem mu ponudil zelo korektno podaljšanje. Kljub podpisu bi imel možnost odhoda brez nadomestila, kar se je v NK Maribor zgodilo le enkrat, z Daretom Vršičem, a na žalost Blaž, ki ima veliko željo po naslednjem koraku, vidi stvari drugače. Upam, da se ne bo uštel, kot so se skoraj vsi, ki so odhajali iz Maribora," je pogajanja z 29-letnim vezistom opisal prvi kadrovik vijoličastih. Bo Vrhovec tudi spomladi redno igral? "Status je absolutno drugačen pri nekom, na kogar računaš za daljše obdobje. Je pa pri Blažu situacija specifična. Dolgo je tukaj, s podaljšanjem pogodbe se mu izhodišče ne bi spremenilo, kvečjemu bi imel garancijo za prihodnost. Bomo videli. To je tudi stvar trenerja, politika v klubu pa je jasna. Če te ni, pridejo drugi," odgovarja Šuler.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta