Policija zaradi korupcije, povezane z izbiro Katarja, prijela Michela Platinija, odvetniki trdijo, da je nedolžen

M.R.
18.06.2019 11:13

Policija je v povezavi s preiskavo izbire prizorišča za svetovno nogometno prvenstvo leta 2022 prijela nekdanjega predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) Michela Platinija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Michel Platini
Reuters

63-letni francoski nogometni zvezdnik je bil na najvišjem položaju Uefe med letoma 2007 in 2015, nato pa mu je komisija za etiko zaradi številnih kršitev prepovedala opravljati to funkcijo. 
Francoski spletni portal preiskovalnih novinarjev Mediapart je sporočil, da so Michela Platinija policisti prijeli danes zjutraj, aretacija pa da je povezana z izbiro Katarja za prireditelja omenjenega svetovnega prvenstva. Odpeljali naj bi ga v prostore protikorupcijskega oddelka francoske pravosodne policije. 
Platinija so francoski organi pregona zaslišali, njegovi pravni zastopniki so za medije povedali, da je njihov varovanec nedolžen in da ni zagrešil nobenega izmed očitanih mu dejanj. 
Katar je bil že decembra 2010 izbran za prireditelja svetovnega prvenstva v nogometu, glede primernosti njegove kandidature pa so se pojavili številni dvomi. Veliko je bilo govora o korupciji in podkupovanju znotraj Fife, katere del je tudi Uefa. Kritiki so Katarju očitali tudi izkoriščanje migrantskih delavcev, saj jih je veliko umrlo med pripravljalnimi deli za prvenstvo. Govorilo se je celo o številu 4000.

Warner objavil korespondenco

O trgovanju z glasovi je nekdanji podpredsednik Fife Jack Warner v javnosti objavil elektronsko pošto. V korespondenci z nekdanjim glavnim sekretarjem zveze Jeromom Valckejem sta govorila o tem, da je Katar kupil svetovno prvenstvo. In Werner je Valckeja vprašal, ali naj takratnega predsednika azijske nogometne konfederacije Mohameda bin Hammama prosi za umik kandidature za predsednika Fife in Valcke je v odgovoru zapisal, da bin Hammam misli, da lahko Fifo kupi tako, kot je kupil svetovno prvenstvo. Bin Hammam je sicer po izbruhu tega škandala dobil dosmrtno prepoved opravljanja funkcij na področju nogometa.
Po načrtih bi moral Platini na čelu Fife leta 2016 zamenjati Seppa Blatterja, a je komisija za etiko obema za štiri leta prepovedala delovanje v nogometnih institucijah. Prav tako so preprečili, da bi Platiniju na Blatterjev ukaz izplačali za 1,51 milijona evrov nagrade. 
Platini je tri leta in pol kazni že odslužil, že ves čas pa zanika kakršnekoli nepravilnosti. Sprožil je tudi pravne postopke zaradi razžalitve in lažnih obtožb.
"Med vsemi, ki so bili prijeti ali obtoženi, je ime Michela Platinija najbolj žalostno, bil je nogometaš, bil je eden izmed nas," je na Twitterju aretacijo komentiral nekdanji angleški nogometni as Gary Lineker.
{twitter}https://twitter.com/GaryLineker/status/1140913681066274816{/twitter}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta