Pred štajersko-prekmurskim derbijem: Tavares dal signal, vrača se Mudrinski

V derbiju 27. kroga prve lige se bosta jutri v Ljudskem vrtu ob 17.30 pomerila Maribor in Mura

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zadnjo tekmo Maribora in Mure v Ljudskem vrtu so z 2:1 dobili črno-beli, sledilo je slovo Simona Rožmana od vijoličastih.
Saso Bizjak

Zadnje tri dvoboje Maribora in Mure so dobili Prekmurci, niz se je začel s slavjem v Ljudskem vrtu za naslov prvaka pretekle sezone v zadnjem krogu. Zadnja zmaga vijoličastih proti črno-belim tako sega v december 2020. Jutrišnji obračun, ki bo naposled (še) odigran pred gledalci - kazen treh tekem je zaradi žaljenja sodnikov po tekmi z Bravom za zdaj dobil le trener vratarjev Mitja Pirih - bo za samozavest vijoličastih v zaključku prvenstva še kako pomemben, saj bo zadnji pred reprezentančnim premorom; prvenstvo se bo nadaljevalo prvi vikend v aprilu. Sobočani prihajajo v mesto ob Dravi v dobri formi, z zmago bi lahko zaostanek za Mariborom zmanjšali na le šest točk. Spomnimo, v prejšnji sezoni, ko so muraši postali prvaki, so imeli po 26. krogu šest točk zaostanka za vodilno Olimpijo (50 točk) in štiri za Mariborom.

Je knjiga prehitro spisana?

Vijoličastim je točko na zadnji tekmi v Kidričevem čisto na koncu priigral kapetan Marcos Tavares. Gol je dosegel po 295 dneh. V tej sezoni je Brazilec pred obračunom v "šumi" igral le 7 minut. Med njegovim prvim in zadnjim golom za Maribor je minilo 13 let, 10 mesecev in 13 dni.

V Kidričevem je Tavares, vsaj na videz ne najbolje fizično pripravljen, v igro vstopil v 76. minuti, pri vodstvu gostiteljev s 3:2. Bil je domala neopazen vse do prve minute sodnikovega dodatka, ko se je po samostojnem prodoru, ko so se nasprotniki odbijali od njega, znašel blizu roba kazenskega prostora Aluminija. Z levico je natančno udaril po žogi, vratar Luka Janžekovič je njen let v levi kot pospremil le z očmi. To je bil že 158. gol 37-letnega Tavaresa v državnem prvenstvu.

"Upam, da to ni bil moj zadnji gol v majici Maribora. Verjamem, da jih bo do konca sezone še nekaj. Pomembno je, da sem se po operaciji kolena vrnil na igrišče in da mi trener zaupa," je po tekmi povedal Tavares. Na vprašanje, ali ni prehitro napisal avtobiografske knjige, je kapetan odgovoril z nasmehom: "Bom pa napisal še eno." Podobno iskriv je bil njegov odgovor na vprašanje, ali bo zaigral tudi na tekmi proti Muri v Ljudskem vrtu. "Ne vem, gol je bil signal." Za koga, je jasno. Trener Maribora bo lahko jutri ob Tavaresu znova računal na prvega strelca ekipe v prvenstvu Ognjena Mudrinskega, ki je prestal kazen štirih rumenih kartonov. Po rotacijah v "šumi" snovalec taktike vijoličastih proti aktualnim prvakom znova napoveduje najmočnejšo postavo.

Čontala: Maribor je favorit

Po besedah trenerja Mure Damirja Čontale je Maribor pred nedeljskim obračunom v prednosti, čeprav so muraši na zadnjih treh tekmah dvakrat zmagali in enkrat remizirali proti močnim tekmecem (Celje, Domžale in Olimpija), vijoličasti pa so v zadnjem tednu izgubil proti Bravu in igrali neodločeno z zadnjim Aluminijem: "Maribor je zasluženo prvi na lestvici, premore največ individualne kvalitete, na svojem stadionu je favorit. Imamo pa mi svoje račune, v Maribor gremo zmagat."

V napadalnem delu je Muri veliko prinesel posojeni nogometaš Osijeka Mirlind Daku, ki dobro sodeluje z Luko Bobičancem: "Prihajamo v priložnosti, dosegamo gole. Imamo kvaliteto v napadu, tudi avtomatizmi se opazijo, igralci so se spoznali. Pričakujem, da bomo iz kroga v krog boljši." Daku je na šesti tekmi za Muro dosegel prvi gol, po mnenju Čontale pa je bil na vseh tekmah eden najboljših igralcev črno-belih. "Pri njem ne gre le za gole, veliko naredi za ekipo v napadalnem delu. Dosega ključne asistence, zadrži žogo in ustvari višek. Je kvaliteta, ki je za nas zelo dobrodošla," o kosovskem nogometašu, od katerega so v Murski Soboti pričakovali več golov, a manjši prispevek v igri, pove Čontala, ki 192 centimetrov visokega nogometaša opisuje kot odličnega človeka. Da z Dakujem odlično sodelujeta, pritrjuje tudi Luka Bobičanec: "Z Dakujem se ni težko povezati, ker zna igrati, pozna svoje naloge. Dobro se razumemo tudi z Nardinom Mulahusejnovićem, ko smo skupaj na igrišču. Je dodana vrednost; ne bi bil v dobrih klubih, če ne bi bil tako kvaliteten igralec."

Bobičanec verjame, da lahko Mura meša štrene v boju za naslov: "Ko so me pred časom vprašali, če smo odpisani za borbo za naslov, sem odgovoril, da smo lani imeli podoben zaostanek in so nas drugi že odpisali, a mi se nismo. Tudi tokrat bomo vztrajali." V Ljudski vrt prihajajo Prekmurci samozavestni. "Dobra spodbuda so zadnji rezultati. Vemo pa, kakšne so tekme z Mariborom; vedno se lahko vse obrne na eno ali drugo stran," pravi Bobičanec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta