Upornik rešil utopljenca: Maribor ob šestih golih remiziral v Domžalah

Marko Kovačevič
10.02.2021 20:53
Dolgo se je iskal, prvo mesto pa je zadržal. Maribor z novo revijo golov do točke ob Kamniški Bistrici.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alexandru Cretu je z dvema goloma preprečil poraz vijoličastih. Foto: Robert BALEN
Robert Balen

Drug letni čas, podoben razplet. Ko se udarijo nogometaši Maribora in Domžal, padajo goli. Spomladanska uvertura v prvi ligi ni bila izjema. Šest golov je v 20. krogu padlo ob Kamniški Bistrici, po trije na vsaki strani za na koncu pravičen remi.

Priprave so eno, resnica je na igrišču, se z impresivno statistiko Domžal na pripravljalnih tekmah ni obremenjeval trener vijoličastih Mauro Camoranesi. Pa je hitro spoznal, da je rumena družina strelsko formo prinesla tudi v boj za točke. In še nekaj mariborske pomoči je imela, ko je že do polčasa napolnila mrežo.

Zeni Husmani se je podpisal pod prvi spomladanski gol v Domžalah. Vezist je po kotu sprožil z razdalje, pred golom pa je žoga zadela Roka Kronavetra, ki jo je preusmeril za hrbet nemočnega Ažbeta Juga. Prvi odgovor Maribora je bil učinkovit. Felipe Santos, ki je na desni strani obrambe zamenjal poškodovanega Denisa Klinarja, je prestregel slabo podajo domžalskega vratarja Grege Sorčana in žogo spravil do Alexandruja Cretuja. Romunski vezist je tresnil z razdalje. Močno in natančno. Pet minut je bilo dovolj, da so 15-kratni prvaki nadoknadili zaostanek.

S Cretujevim projektilom se mariborske težave niso končale. Domžale so izkoristile luknje in zdrse v obrambi jesenskih prvakov. Žan Kolmanič jim je s prekrškom nad Andražem Žiničem priskrbel enajstmetrovko, strel z bele pike pa je v zadetek spremenil izkušeni Senijad Ibričić. Novo priložnost so gostitelji dočakali v predzadnji minuti prvega polčasa. Po nespretnem izbijanju Blaža Vrhovca je Tamar Svetlin stekel na zmenek z Ažbetom Jugom. Z lobom je 19-letnik žogo poslal čez mariborskega vratarja, pred črto jo je še ujel branilec Luka Koblar, a jo preusmeril na nogo Dariu Kolobariću, ta pa jo je brez težav poslal v mrežo in se podpisal pod svoj deveti gol sezone.

"Kot da bi gledali dve povsem različni tekmi. V drugem polčasu je bil to pravi Maribor," je, ko je bilo 90 minut že mimo, ugotavljal Mauro Camoranesi. Ob takem vremenu utopitev ne bi bila nič nenavadnega, a Maribor se je v drugem polčasu izvlekel. Preživel je priložnosti Kolobarića in Ibričića, po spremembi igralnega sistema - Camoranesi je nogometaše iz postavitve 3-4-3 prerazporedil v 4-4-2, v ogenj poslal rezervista Jana Repasa in Jana Mlakarja - pa krenil v lov na (vsaj) točko. Dve minuti z novimi močmi na igrišču sta bili dovolj, da se je približal. Rudi Požeg Vancaš je dobro kombiniral s Kolmaničem, izkoristil je njegovo podajo za natančen strel z glavo. Manj natančen je bil z glavo Alexandru Cretu, ko se je v vlogi asistenta še enkrat znašel Kolmanič, a po podaji s prostega strela vseeno udaril dovolj dobro, da je zmedel vratarja. Sorčan je že bil na žogi, a jo je izpustil v mrežo. Romun je ponovil vajo, tudi drugega zadetka ni pretirano proslavljal. Je pa upornik, ki je zamudil na prvi trening po zimskih počitnicah, preprečil poraz vijoličastih.

"Odlika ekipe je, da lahko med tekmo posegamo po spremembah. Tokrat smo dodali igralca v zvezno vrsto in podoba je bila takoj drugačna," je vrnitev opisal Camoranesi. Bi bilo smiselno v prihodnje že na začetku dvoboja nogometaše razporediti v sistem, ki je bil v Domžalah precej bolj učinkovit? "To bo odvisno od nasprotnikov. Tokrat je bilo opazno, da so tekmeci postali nekoliko utrujeni, in smo z novimi rešitvami našli več svežine in kreativnosti," je odgovoril Argentinec.

Domžale so se na koncu sicer približale novemu vodstvu, a je Husmani zgrešil. "V prvem polčasu smo bili res dobri, imeli smo dober rezultat in Mariboru onemogočili, da bi prišel do izrazitih priložnosti. Ima pa Maribor to kvaliteto, da se zna vrniti, ustvariti pritisk. Boleče je, ko dobiš dva gola po napakah golmana. Včasih pomisliš, da bi bilo boljše, če bi tekmo zaključili z 0:0, ne pa, da dobljene tekme nismo izpeljali do konca," je remi podčrtal trener Dejan Djuranović.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta