V Nemčiji začeli s treningi: žoga dovoljena, rokovanje prepovedano

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
15.04.2020 20:47

Igrišča nemških nogometnih velikanov ne samevajo, a vadba še ni takšna kot pred pandemijo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dovolj je virtualnih treningov, nogometaši Bayerna so spet na igrišču.
EPA

Kdaj bodo lahko nadaljevali z nabiranjem točk, še ne vedo. Vodstvo lige je namreč izredni sestanek, na katerem naj bi odločali o datumu nadaljevanja sezone, preložilo na 23. april. So pa nogometaši v Nemčiji že v pogonu. Treningi še niso podobni tistim iz obdobja pred pandemijo novega koronavirusa, a igrišča najmočnejših klubov bundeslige ne samevajo.

​Ločene prhe in obvezno razkuževanje

Nekateri so pohiteli - člani Schalkeja so z vadbo v dvojicah začeli že v začetku aprila -, drugi so se jim pridružili v začetku prejšnjega tedna. Nemci trenirajo v manjših skupinah. "To je seveda veliko boljše, kot če vadim sam doma. Še vedno pa stanje ni normalno," je po prvem treningu dejal član Wolfsburga Maximilian Arnold. Pri Wolfsburgu ima vsaka skupina nogometašev svojo slačilnico, ločene so prhe, v fitnesu vsak uporablja svojo podlogo in vsako stvar, ki jo uporabijo, morajo razkužiti.
"Skoraj mesec dni se nismo dotaknili žoge na igrišču. Čeprav smo v manjših skupinah, je užitek, ko spet stopiš na igrišče z goli," je povedal napadalni vezist Bayerna Kingsley Coman. Francoz je pojasnil, da se na treningih posvečajo tehniki, a upoštevajo varnostno razdaljo. "Podobno je kot ob koncu sezone, ko nadaljuješ z individualnimi treningi," je opisal. Bavarski ponos je s štirimi zaporednimi zmagami pred pandemijo skočil na prvo mesto na lestvici, a naslova, osmega v nizu in skupno 30., si še ni zagotovil. S 55 točkami ima štiri točke prednosti pred dortmundsko Borussio, blizu sta še Leipzig (50) in Borussia Mönchengladbach (49). Je pa zdaj že jasno, da bo ekipo iz Münchna, ki je na dobri poti v četrtfinale lige prvakov - prvo tekmo osmine finala proti Chelseaju je v Londonu dobila s 3:0 -, do novih lovorik skušal peljati Hansi Flick. Trener, ki je novembra (začasno) zamenjal Nika Kovača, je z Bayernom podpisal pogodbo do leta 2023, v strokovni štab pa povabil nekdanjega golgeterja kluba in nemške reprezentance Miroslava Kloseja, ki v Münchnu vodi ekipo do 17 let.

​Brez trepljanja po rami

"Vsega se lotevamo s previdnostjo in disciplino, izogibamo se fizičnim kontaktom in se bolj osredotočamo na tehniko in podobne vidike igre. Po treh tednih virtualnega, cyber treninga je dobro spet biti na igrišču in obuti nogometne čevlje. To je dobrodošla sprememba za igralce," je vadbo v najuspešnejšem nemškem klubu opisal Flick, ki pa nogometašem med velikonočnimi prazniki ni nalagal dodatnega dela.

Hertha ima novega trenerja, po velikonočnih praznikih je z delom začel Bruno Labbadia.
EPA

​Tribune prazne do januarja?

Igrišča v Nemčiji niso več prazna, a stadioni še lep čas ne bodo polni. Optimistične napovedi, po katerih naj bi z dvoboji v bundesligi nadaljevali že v začetku maja, še niso padle v vodo. Želja po hitri vrnitvi v ritem ima ekonomsko računico. Številne nemške klube je izpad dohodkov med pandemijo pahnil v globoko krizo, po poročanju Kickerja je na robu bankrota 13 klubov v prvi in drugi bundesligi od 36. S televizijskimi prenosi bi se klubi lahko vrnili na zeleno vejo, na navijače pa so pripravljeni počakati. Britanski Daily Mail je razkril načrte, po katerih bi v Nemčiji tekme pred praznimi tribunami igrali vse do januarja 2021.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta