VAR v Sloveniji: Tehnologija bo sodnike popravila le ob očitno napačnih odločitvah

Miha Dajčman
04.06.2021 06:01
V novi sezoni bo tudi videoasistenca sodnikom del nogometne prve lige. Jeseni na dveh igriščih na krog, spomladi pa po napovedih z Brda pri Kranju že na petih
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

​Slovenskemu nogometu se obeta velika sprememba, prva liga se bo pridružila približno polovici evropskih držav, ki že uporabljajo sistem VAR, videoasistenco za sodnike. V prihodnji sezoni bo sistem v uporabi na dveh prvoligaških tekmah na krog, za pomlad pa se pri Nogometni zvezi Slovenije (NZS) nadejajo, da bo prisoten že na vseh petih.

Zaigrane tekme približale realnost

Po 20-mesečnem izobraževanju je certifikat za uporabo VAR-a, tako na igrišču kot v sobi VOR (tudi VAR-sobi), kjer se odloča o posegih v sodniške odločitve na terenu, pridobilo 15 slovenskih sodnikov, še deset jih bo lahko VAR-pomočnikov ali AVAR-ov. Pod okriljem evropske nogometne zveze Uefe so pred tem certifikat že pridobili Damir Skomina, Slavko Vinčić in Matej Jug. Med izobraževanjem so sodniki obdelali teoretični del pravil in uporabe VAR-a, kako sprejemati odločitve, pa so se učili tudi na igranih tekmah, kjer je scenarije določal predstavnik Uefe. "Tekme, ki smo jih zaigrali, so bile pestre in sodniki so lahko občutili, kako VAR deluje v realnosti," je razkril Vlado Šajn, član sodniškega komiteja pri Uefi in častni predsednik Zveze nogometnih sodnikov Slovenije, ki jo je vodil 20 let. Prepričan je, da so slovenski sodniki dobro pripravljeni na novost. Testirali so jo že na tekmah prve mladinske in kadetske lige, prvi 'off-line' test s produkcijskim partnerjem pa je bil na finalu članskega pokalnega tekmovanja 25. maja na koprski Bonifiki.

Maja so si predstavniki NZS, sodniške organizacije, videooperaterja in imetnika televizijskih pravic že ogledali vse slovenske prvoligaške stadione. Klubom so poslali poročila, kaj je treba spremeniti ali popraviti, v naslednjih tednih bo sledil dodaten pregled. Ključno bo tudi izobraževanje vseh deležnikov o sistemu VAR, poudarjajo pri NZS, pravila bodo predstavili igralcem, trenerjem, strokovnim delavcem v klubu ... Na prizoriščih tekem bo treba postaviti minimalno štiri kamere za sistem VAR, pri NZS pa pričakujejo, da bo na tekmah prve lige od sedem do devet kamer, da bo pokritost dovolj velika. Kot v drugih evropskih ligah bo posneto vse dogajanje v sobi VOR ter komunikacija med VAR-sodnikom in sodnikom na igrišču, da ne bo zlorab.

Po Damirju Skomini, Slavku Vinčiću in Mateju Jugu, ki so certifikat za sojenje z VAR-om pridobili pod okriljem Uefe, ga zdaj ima še 15 slovenskih sodnikov in 10 pomočnikov.
Profimedia

VAR ne deluje, če ni bila odločitev očitno napačna

Med poudarke delovanja sistema VAR spada, da se ta minimalno vmešava v dogajanje in da daje maksimalno korist. "Sistem se aktivira le, ko gre za očitno pomembne dogodke in odločitve na tekmi. Ne deluje, če odločitev sodnika na igrišču ni bila očitno napačna, kar pomeni, da bi se o njej 90 odstotkov ljudi odločilo enako," je na izobraževanju na Brdu pri Kranju pojasnil Šajn in poudaril, da tudi VAR ni brezhiben, saj se uporablja za reševanje očitnih napak in spregledanih dogodkov, ne pa za poseganje v dvomljive situacije.

Sodniki v sobi VOR bodo v neposrednem prenosu in s trisekundnim zamikom spremljali vse akcije ob golih, preverili, ali je bil pred zadetkom igralec v prepovedanem položaju, ali je kdo od napadalcev naredil prekršek in ali je žoga bila ves čas v igri. Preverili bodo tudi, ali je sodnik na igrišču kaznoval pravega igralca (identifikacija), pri (ne)dosojenih kazenskih udarcih pa, ali je prekršek bil, ali je bil znotraj kazenskega prostora ... Pozorni bodo tudi na izvedbo kazenskega udarca. VAR sme posredovati tudi ob dosojenem direktnem rdečem kartonu, ne pa tudi ob drugem rumenem.

VAR se lahko odloči, da očitno odločitev posreduje sodniku na igrišču ali pa mu priporoča ogled posnetka ob igrišču. Pri očitnih situacijah odloča VAR, pri mejnih pa sodniku kvečjemu svetuje ogled posnetka. Sistem VAR torej sestavljajo sodniki na igrišču, VAR-sodnik v sobi VOR in AVAR-i ter tehnična podpora, ki pripravlja posnetke, torej operater. Sodnik v svojih slušalkah med tekmo ne sliši dogajanja v sobi VOR, drugače je, če se tako odloči VAR, ta pa vseskozi posluša komunikacijo sodnika na igrišču. "Na pokalu smo prisluhnili sodniku in igralcem, moram priznati, da je bilo kar zanimivo," je navrgel Šajn.

Še vedno enakovredno

Na vprašanje, ali je za regularnost prvenstva dobro, da bosta s sistemom VAR nadzorovani le dve tekmi na krog, je Šajn odgovoril: "Sojenje s sistemom VAR bomo poskušali enakomerno porazdeliti med prvoligaše. Nismo edini, ki poskusno uvajamo VAR v prehodnem obdobju na nekaj tekmah. To je storilo kar nekaj držav. Je pa pomembno, da so pravila enaka za obe ekipi na eni tekmi, torej na tekmi z VAR-om bo za obe moštvi enako, tako bo tudi na tekmah brez njega, moštvi bosta izenačeni."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta