17. Obarjada na Ptuju: Znova brez obiskovalcev, a z rekordnim številom donatorjev

Hojka Berlič Hojka Berlič
19.02.2022 15:15
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V restavraciji Pan so skuhali 400 obrokov hrane, ki so jih ekipe razvozile zaposlenim v zdravstvu, domovih upokojencev ter pomoči poztrebnim 
Hojka Berlič

Okoli 400 obrokov obare je letošnjih rekordnih, 26 ekip, razdelilo na 17. Obarjadi, največjem humanitarnem dogodku v Sloveniji na prostem, ki tradicionalno poteka v sklopu Kurentovanja. "Moram reči, da, ko smo začeli z Obarjado, nisem pričakoval tako velikega odziva, kot smo mu priča zadnja leta. Tako med našimi člani kot udeleženci Obarjade.  Pa seveda tudi obiskovalci, ki letos sicer znova niso mogli priti, a smo prepričani, da bo drugo leto že vse drugače," je ob tem dejal Slavko Visenjak, pobudnik tega humanitarnega in družabnega dogodka, ki ga organizira Lions klub Ptuj.

Letos se je za sodelovanje na Obarjadi odločiko kar 26 ekip.
Hojka Berlič

Če je pred koronakrizo kulinarično tekmovalno dogajanje s pestrim programom vsako leto pritegnilo več tisoč obiskovalcev, je namreč letos že drugič zapored potekalo v prilagojeni obliki. Ekipe donatorjev so tako obaro v jutranjih urah prevzele v restavraciji Pan v Kidričevem in jo nato razvozile na številne lokacije na Ptuju in v okolici, med drugim zaposlenim v bolnišnici, zdravstvenem domu, domovih upokojencev, toplega obroka pa so se razveselili tudi uporabniki ptujskega doma za brezdomce in razdelilnice donirane hrane. "Vsekakor je to za nas neka poživitev, saj običajno delimo le suho, pakirano hrano. Naši uporabniki so izjemno veseli in so se dobro odzvali. Po obaro bo prišlo okoli 50 uporabnikov, kar pomeni, da bomo razdelili 150 obrokov obare," je bil zadovoljen Tomaž Žmavc, koordinator v razdelilnici donirane hrane, kamor sicer po hrano mesečno pride v povprečju 100 uporabnikov.

Obarjada redno privabi ekipe vsaj 15 ptujskih podjetij, skupno pa v povprečju 22 ekip. 
Hojka Berlič

Poglavitni namen dogodka vseskozi ostaja zbiranje denarja za pomoči potrebne. Letos so tako s pomočjo donatorjev zbrali skupno 18.800 evrov, ki jih bodo tokrat namenili za ureditev kopalnice mamici samohranilki z mladoletnima otrokoma ter občanu Vitomarcev, pa tudi za pomoč drugim ljudem v stiski.

Vse od začetka pri projektu kot donator sodeluje tudi kidričevsko podjetje Talum, saj se po besedah vodje službe za odnose z javnostmi v družbi Talum Nataše Vodušek Fras kot veliko podjetje in pomembne zaposlovalec v regiji zavedajo svoje odgovornosti do okolja v katerem živijo: "Vemo, da so sploh zadnja leta časi vse bolj zahtevni, zato se vedno radi odzovemo, ko nas povabijo, da pomagamo pomoči potrebnim. Zadnji dve leti sicer žal ne kuhamo v živo, a so obaro tudi letos skuhali naši sodelavci v Panu."

Vedno se na povabilo k sodelovanju v dobrodelnih akcijah radi odzovejo tudi v podjetju MCK iz Nove vasi pri Markovcih, ki je letos kot donator na Obarjadi sodelovalo prvič. "Ko vidiš, da si pomagal tistim, ki so pomoči potrebni, da so ljudje zadovoljni, srečni, da imajo vsaj za kak trenutek nekaj lepega, boljšega, dobiš občutek, da si naredil nekaj dobrega," razloge za sodelovanje pojasnjuje direktor Andrej Janžekovič.

Predsednik kluba in vodja Obarjade 2022 Igor Kolar se je ob prevzemu obrokov zahvalil vsem donatorjem, ki so, kot je dejal, 17 let vedno znova prisluhnili, ko so jim predstavili stisko ljudi, ki so jim želeli pomagati: "Vi ste bili tisti, kar sem doživljal tudi pri letošnji Obarjadi, ki niste spraševali zakaj, čemu, temveč je bil le en odgovor. Pomagali bomo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta