500 tisoč evrov za haloške razvojne projekte: Stavijo na doživljajski turizem

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
02.06.2020 06:15

Haloške občine se pri snovanju projektov, s katerimi kandidirajo za evropski denar, vse bolj povezujejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Več kot 300 let stara Dominkova domačija
Slavica PIČERKO PEKLAR

Na zadnji javni poziv Lokalne akcijske skupine (LAS) Haloze za sofinanciranje projektov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR) so prispele štiri vloge, ki so jih ocenili člani posebnih ocenjevalnih komisij. Zaključni sestanek je letos potekal kar preko videokonference, za sofinanciranje pa so bili tokrat izbrani trije projekti.

​Stare hiše, kjer se dogaja

Prvega od teh je prijavila Občina Cirkulane, ki skupaj s partnericama, sosednjima občinama Zavrč in Gorišnica, razvija projekt Dediščina za turizem. Vrednost projekta, ki Zavrču prinaša raziskave kulturno-etnografske dediščine, delavnice in strokovno publikacijo, Cirkulanam pa ureditev Parka dediščine s preselitvijo Bložakove cimprače v občinsko središče. V Gorišnici se pripravljajo na postavitev nove recepcije s prodajalno lokalnih pridelkov pri Dominkovi domačiji, kjer naj bi dobil zaposlitev tudi eden od vaščanov. Skupna vrednost projekta je 387 tisoč evrov, prijavitelji so zaprosili za 180 tisoč evrov.

Notranjost več kot 300 let stare Dominkove domačije
Slavica PIČERKO PEKLAR

Sedem javnih pozivov in 30 projektov

"Skupaj se lahko prijaviteljice projektov, ki so bili izbrani, nadejajo 348 tisoč evrov, omenjeni trije projekti, ki povezujejo več partnerjev, pa so vredni vsaj 637 tisoč evrov," pravi Jernej Golc, direktor vodilnega partnerja PRJ Halo. Franc Mlakar, predsednik LAS Haloze, pa dodaja, da ima ta več kot 120 članov in je ena od 37 LAS v Sloveniji in 2700 v Evropi: "Od leta 2016 smo objavili že sedem javnih pozivov za izbor operacij za uresničevanje ciljev strategije lokalnega razvoja na območju občin Zavrč, Gorišnica, Cirkulane, Videm, Podlehnik, Žetale in Majšperk. Štirje javni pozivi so se nanašali na sofinanciranje iz ESRR in trije iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP). Skupaj je na vse pozive, ki jih je objavila LAS Haloze, prispelo 63 vlog. Odobrenih jih je bilo 30, enajst je že zaključenih, njihova skupna vrednost je kar 861 tisoč evrov, prijavitelji pa so za realizacijo prejeli dobrega pol milijona evrov," razlaga Mlakar. Dodaja, da sta dva projekta še v izvajanju, nekaj več kot deset jih še čaka na potrebne potrditve Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja oziroma ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Čebelnjaki kot nekoč pri Dominkovi domačiji
Slavica Pičerko Peklar
Dominkova domačija s koruznikom iz šibja
Slavica PIČERKO PEKLAR
Stara recepcija pri Dominkovi domačiji
Slavica PIČERKO PEKLAR
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta