Bogastvo podeželja: Virtualna in druga doživetja

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
30.03.2020 16:00

Enajst odobrenih projektov v okviru programov LAS na območju osmih občin spodnjega Podravja. Z evropskim sofinanciranjem do kolesarskih poti, obnovljene kašče, vseživljenjskega učenja in medgeneracijskega sodelovanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Športni park v Zabovcih v pričakovanju novih kolesarskih aktivnosti 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Lokalna akcijska skupina (LAS) Bogastvo podeželja ob Dravi in v Slovenskih goricah, ki na območju osmih občin spodnjega Podravja v partnerstvu združuje javne, zasebne in nevladne organizacije ter posameznike, je maja lani objavila peti javni poziv za izbor projektov LAS.
Prijavitelji iz občin Kidričevo, Hajdina, Ptuj, Markovci, Dornava, Juršinci, Destrnik in Trnovska vas so kandidirali za sredstva, ki sta jih dodelila ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v okviru Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) in ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v okviru Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). Okvirna višina razpoložljivih sredstev za sofinanciranje iz EKSRP je znašala 300 tisoč evrov, delež sofinanciranja upravičenih stroškov pa je lahko dosegel 70 odstotkov vrednosti posameznega projekta. Okvirna višina razpoložljivih sredstev za sofinanciranje iz ESRR pa je znašala 200 tisoč evrov, delež sofinanciranja upravičenih stroškov pa je znašal 80 odstotkov vrednosti prijavljenega projekta. Na javni poziv EKSRP je prispelo skupaj sedem prijav, ki so bile tudi odobrene. Na javni poziv ESRR pa so prijeli pet prijav, odobrene so bile štiri.

V Rimski kamp nedaleč od Ptuja

In kateri so projekti, ki so jih v LAS prepoznali kot tiste, ki jih kaže podpreti z evropskim denarjem? Društvo Poetovio LXIX nadaljuje z razvojem Rimskega kampa Poetovio, kar bo obiskovalcem omogočilo celoleten obisk kampa, kjer potekajo delavnice, različna izobraževanja in druženja, kot so odmevne avgustovske rimske igre. Občina Destrnik bo v okviru Rekreacijske poti vzpostavila sprehajalno-kolesarsko pot in kupila električna in navadna kolesa ter povezala domače turistične ponudnike.

Rimske igre so najbolj odmeven doogodek, na katerega vabijo v društvu Poetovio LXIX.
Andrej PETELINŠEK

Lokalno v lokalnem v zadružnih trgovinah

Med 30 in 50 tisoč evri sofinanciranja pričakujejo štirje prijavitelji projektov za financiranje ESRR. Kmetijska zadruga Ptuj za ureditev prodajnih kotičkov s ponudbo lokalnih ponudnikov. Tako v sklopu projekta Lokalno v lokalnem vzpostavljajo štiri lokalne kotičke v zadružnih trgovinah z izključno lokalno ponudbo z območja LAS, projekt pa obeta tudi eno novo delovno mesto. Ustanova V objemu skupnosti iz Kidričevega je za sofinanciranje prijavila projekt Sternthal - virtualizacija obdobja med prvo svetovno vojno - Lazaret. Siesa Inženiring nadaljuje s projektom Park prostoživečih živali v občini Destrnik. Občina Markovci pa se je odločila za vizualizacijo stalne zbirke etnološke dediščine pod streho občinske stavbe, nekdanje šole, ki bo obiskovalcem omogočila virtualni skok v pustno obdobje, in to v kateremkoli letnem času.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta