Brezplačni sprehodi po Ptuju vse bolj priljubljeni

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
22.04.2019 05:21

Vsakokrat na sprehodih odkrivajo (ne)znane dele mesta. Vsak mesec se jih udeleži več deset, tudi sto domačinov pa tudi tujcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ali zdajšnji lastniki teh hiš vedo, da živijo v vilah, ki so bile ob svoji postavitvi poznane pod imeni Jurin, Wagner Hlubek in Matilda?
Slavica Pičerko Peklar

"Vile so povečini zgrajene v poznohistoricističnem stilu, nekatere spominjajo na grajsko arhitekturo, lepo je videti, ker so večinoma lepo vzdrževane, obnovljene," je med zadnjim sprehodom po mestu, ki ga je spremljalo več kot 20 zvedavih Ptujčanov vseh generacij, razlagal Aljoša Ciglar, organizator turističnega vodenja v TIC-u. V vilo, nekdaj znano pod imenom Gretl, ki je zdaj v lasti Zveze lovskih družin Ptuj - Ormož, smo celo vstopili in bili smo presenečeni, ker na videz velika vila v svoji notranjosti ne razkriva prav velikih soban.
Ob Potrčevi cesti na Ptuju, tam v bližini Ljudskega vrta, privablja poglede še nekaj sto let starih hiš, ki so jih med županovanjem znamenitega Josefa Orniga zgradili takratni meščani, on pa, kot se ve, nov magistrat, še danes znamenito mestno hišo. Ali zdajšnji lastniki teh hiš vedo, da živijo v vilah, ki so bile ob svoji postavitvi poznane pod imeni Jurin, Wagner Hlubek in Matilda, nismo preverjali. Je pa zanimivo, da je v vili, ki pritegne največ pogledov, v Matildi, včasih domoval materinski dom, potem dispanzer za otroke, tudi zdaj je tam zdravstvena dejavnost.

Slavica Pičerko Peklar

​Sprehodi po mestu

"Izvedli smo že 19 brezplačnih sprehodov v okviru projekta Odkrivamo Ptuj in popeljali več kot 600 vedoželjnih obiskovalcev. V povprečju je 20 do 30 udeležencev, dosedanji rekord smo dosegli pri številki 102. Nekateri se redno pridružijo, sam poskrbim, da je vsak ogled tak, kot ga še ni bilo. Z namenom večje pestrosti in spoznavanja naše izredno bogate kulturne dediščine smo se povezali z nekaterimi kulturnimi ustanovami v starem mestnem jedru, tako smo že obiskali ptujski grad, znamenito vinsko klet, vinsko klet Osterberger in vinoteko Kobal, dominikanski samostan, Mestni kino Ptuj, Galerijo mesta Ptuj, ob svetovnem dnevu turizma pa tudi različne turistične ponudnike v mestu, ki negujejo obrti svojih prednikov ter tako kreirajo butično ponudbo mestnega jedra," razlaga Ciglar, ki mu pri iskanju zgodovinskih podatkov o ptujskih znamenitostih rade volje pomaga upokojena zgodovinarka in arhivarka, ki zna iz zgodovine potegniti številne mestne zgodbe, Marija Hernja Masten.

Ptujski magistrat
Dani Mauko

​Kmalu po rimski Petovioni

"Letos se bomo zagotovo še enkrat sprehodili po Parku spominov, starem, lani obnovljenem mestnem pokopališču. V okviru letošnjega praznovanja 1950. obletnice prve pisne omembe mesta Ptuj bomo organizirali dva vodena ogleda po rimski Petovioni, antičnem Ptuju, ki bosta nekaj posebnega, saj gre za doživljajsko potepanje po starem Ptuju. Z ogledi pa bomo v prihodnje spomnili tudi na literate, ki so na Ptujskem pustili svoj pečat. Pod ptujskim gradom se vije Prešernova ulica, sedež našega Zavoda za turizem je v Murkovi ulici, v bližini so Cankarjeva, Aškerčeva pa Ulica Tomaža Šalamuna in Vrazov trg z Muzikafejem. V mestu je sta tudi Raičeva in Cafova ulico, na Cvetkovem trgu je stari Mestni kino. Zagotovo pa se bo porodila še kakšna ideja o ogledih, ki jih bomo izpeljali do novembra, saj v najbolj zimskih mesecih na oglede pač ne vabimo. Bomo pa za konec letošnjega odkrivanja našega mesta zagotovo organizirali zdaj že tradicionalno tematsko Martinovo vodenje," vabi Ciglar in doda, da vse, ki se mu bodo na potepanjih pridružili, čaka še ena pestra in zanimiva sezona projekta Odkrivamo Ptuj, ki poteka v okviru Zavoda za turizem Ptuj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta