Cankar v Slovenskih goricah: Obiskovalci vztrajali do konca dogajanja

ŠTR
13.01.2019 05:01

Ivan Cankar je svojo najpomembnejšo dramo Lepa Vida napisal v Sveti Trojici.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dogodek v spomin na obletnico smrti Ivana Cankarja v Sveti Trojici
Marija Šauperl

Prav na dan stote obletnice smrti največjega slovenskega pisatelja Ivana Cankarja, 11. decembra lani, je v Sveti Trojici v Slovenskih goricah potekal simpozij z naslovom Cankar v Slovenskih goricah in podnaslovom Srečanje s Cankarjevo mislijo ob 100. obletnici smrti. Soorganizatorji dogodka, Knjižnica Lenart, KD Ernesta Goloba - Petra in Zveza kulturnih društev Slovenskih goric, so pripravili izčrpen in pester program, ki se je odvijal v kulturnem domu v Sveti Trojici. Prav zaradi obsežnega programa so povabili k udeležbi vse šole, kulturna društva, strokovno in širšo javnost Slovenskih goric. Odziv je bil zelo dober, saj so obiskovalci napolnili dvorano in vztrajali do konca dogajanja.

V Sveti Trojici napisal Lepo Vido

Program je potekal v treh sklopih: v prvem delu sta bila osrednja gosta pisatelja Aleš Šteger in Tone Partljič, z njima se je pogovarjala Darinka Čobec. Slednja je tudi interpretirala Cankarjeve pesmi in pisma. Aleš Šteger je v svojem izvajanju izjemno pretanjeno predstavil Cankarja skozi današnje komunikacijsko prodorne metode stikov z javnostjo ter povedal, da je bil Cankar že takrat prodoren, priljubljen: "Cankar se je zavedal moči satire. Vedel je, če se iz nekoga norčuješ, se moraš tudi iz sebe. Tega klovnovsko-satiričnega pristopa manjka tudi današnji politiki."
Podobe, ki so ilustrirale besede, ki ne morejo biti izrečene, so bile kot emblem, kot ikone, ki so tretirale v javnosti Cankarja kot posebnega, kot socialista. Na Rožniku so ga obiskovali tudi mladi, ki jim je pomagal, svetoval. Drugi gost, Tone Partljič, je govoril o detajlih Cankarjevega življenja v Trojici pri prijatelju Alojzu Kraigherju in poudaril dejstvo, da ga Kraigherjeve ženske niso marale, ker so mislile, da vleče Kraigherja naokoli; a je bilo obratno. Poudaril je tudi to, da so otroci iz Benedikta prišli peš, da bi ga videli. Srečali so se pri slovenski gostilni Mlinarič, kjer je Cankar pobožal bodočega igralca Maksa Furjana, rekoč, naj se uči, da bo še nekaj iz njega. Pisatelj Partljič je izjemen poznavalec Cankarja - besedila stresa iz rokava in tudi veliko prepoznanih dejstev ob obiskovanju lokacij, povezanih z njegovim delom, življenjem in bivanjem. Poudaril je tudi, da Trojica ni znala izkoristiti Cankarjevega leta, saj je tukaj napisal najpomembnejšo dramo Lepa Vida in bi lokalna skupnost na teh pomembnih točkah lahko uspešneje gradila turistično-kulturno in drugo ponudbo ter to tudi uspešno tržila. Poudaril je še, da je treba Cankarja brati, saj je njegova misel še vedno aktualna.

Širitev kulturne poti v Benedikt?

Drugi sklop je bil namenjen predstavitvi kulturne poti, ki poteka od Lenarta (Knjižnica Lenart, točke v Sv. Trojici - Samostanska knjižnica, rojstna hiša Oroslava Cafa, Kavčičeva soba v gostilni Na griču, Kmetija Senekovič - Cankarjeva vrata, Kraigherjeva hiša, kulturni dom s številnimi spominskimi obeležji). Po kulturni poti izvaja Knjižnica Lenart v sodelovanju s KD Ernesta Goloba - Petra in PD Hakl vsako leto od 2010 v juniju pohod in tako promovira kulturne znamenitosti Slovenskih goric. Prav v podporo lokalnim programom kulture lahko taka pot prispeva veliko, zato sta Drago Lipič in Marija Šauperl predlagala ob tej priložnosti, ko so na simpoziju govorili o obiskih benediških otrok in o potovanju Ivana Cankarja v Benedikt, širitev poti proti Benediktu, kjer je učiteljevala Cankarjeva mladostna ljubezen Ana Lušin.
Bibliotekarki Zdenka Krautič in Nina Polanec sta predstavili knjižno produkcijo v Cankarjevem letu in dramo Lepa Vida.
V tretjem sklopu simpozija je KD Ernesta Goloba - Petra (Drago Lipič) podpisalo pogodbo s KD Forma viva Makole (Ivan Dvoršak) in s tem potrdilo dogovorjeno sodelovanje na področju dogodkov forme vive. KD Forma viva Makole se je množično udeležilo simpozija in podelilo trojiškim kulturnikom sliko Cankarja (Ervina Dvoršaka). V kulturnem programu je nastopil Silvo Safran in na koncu simpozija dramska skupina Gledališkega društva AVIS iz Gočove (Melani Potrč).
Vseskozi je v preddverju kulturnega doma potekalo več spremljevalnih aktivnosti: knjigarna Mladinske knjige iz Maribora je ponujala knjižne novosti, kavo in skodelice pražarne kave z Vrhnike, KD Ernesta Goloba - Petra je poskrbelo za to isto kavo kot napitek, za vodo in za prigrizek. Organizatorji in gostje simpozija pa tudi obiskovalci so bili enotni, da je dogodek dostojno označil 100. obletnico smrti literarnega velikana in na zanimiv način obiskovalcem ter javnosti približal vedenje o Ivanu Cankarju pa tudi tiste, ki na različnih področjih ustvarjajo ali raziskujejo o njem. (štr)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta