Da spomini na vojno za Slovenijo ne zbledijo

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
08.08.2021 06:40
Še do konca poletja na ogled razstava o osamosvojitvenih dogodkih, s poudarkom na obmejnem območju.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vladimir Maher (desno) in Srečko Cehnar
Anita Kirbiš

V Knjižnici Šentilj so pripravili razstavo ob letošnji 30-letnici samostojne slovenske države. "Knjižnica se pridružuje občinam Šentilj, Pesnica in Kungota ter vsem veteranskim in domoljubnim organizacijam ob obeleženju 30-letnice samostojnosti s pregledno razstavo dogodkov v času vojne za obrambo samostojnosti in suverenosti," je povedala vodja šentiljske knjižnice Sabina Kotnik. Pri tem je poudarek na dogodkih, ki so se zvrstili na takrat strateško zelo pomembnem mejnem območju in prehodu Šentilj.

Poseben pozdrav je bil na otvoritvi razstave namenjen predsedniku Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo, upokojenemu podpolkovniku Srečku Cehnarju, Vladimirju Maherju, ki je bil med drugim eden od organizatorjev Manevrske strukture narodne zaščite, predsedniku veteranskega društva Sever Maribor Dragu Šorliju, pripadnikom nekdanje TO in milice, lovcem ter pripadnikom civilne zaščite, ki se niso ustrašili ropota desetih tankov in preleta letal JNA in so se postavili v bran domovini.

Sedaj že upokojeni častnik, brigadir, veteran vojne za Slovenijo Vladimir Maher, ki je v tem mandatu podžupan občine Šentilj, je orisal ključne osamosvojitvene dogodke. "Vodstvi SFRJ in JLA se z odločitvijo Slovencev, da želimo živeti v samostojni državi, nista strinjali in prišlo je do desetdnevne vojne, ki smo jo krepko občutili tudi na območju Šentilja, Ceršaka in Sladkega Vrha, ker je tukaj strateško pomembna državna meja. Udeleženci smo aktivnosti med vojno opravljali učinkovito, neustrašno in premišljeno, tako da ne bi bilo nepotrebnih žrtev na nobeni strani. Ponosni smo, da smo ob sodelovanju vseh akterjev in ob veliki podpori domačinov zmagali." Dokumentarna razstava in uro dolga videopredstavitev dogodkov osamosvojitvene vojne na naših koncih sta prispevek k zavedanju, da spomini na dogodke ne zbledijo, in pripomoreta, da mladi spoznajo ta del naše zgodovine, je dodal Maher.

Odprtje razstave so pospremili s kulturnim programom, ki so ga pripravili učenci Osnovne šole Rudolfa Maistra Šentilj. Izvedli so nekaj glasbenih točk in nanizali ogrlico lepih misli o svoji domovini in lepotah Slovenije.

Ogled je možen v času odprtja knjižnice. Poleti je knjižnica odprta v torek od 13. do 19. ure in v četrtek od 9. do 15. ure.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta