Državni prvak v kartingu išče sponzorja, sedaj vse stroške krije sam

03.10.2021 04:00
Pred kakšno tekmo kartinga morajo položnice počakati, pravi srednješolec Jan Ternjak Harc, ki živi z babico in mlajšima bratoma.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jan Ternjak Harc v gokartu. Ob njem z leve Marko Pavić, AMP Racing (tuner motorja), Aljaž Pikelj, najboljši prijatelj, podpornik Matjaž Smolko, Mario Kermat, mehanik v sezoni 2021 Foto: Aljaž Pristov
Aljaž Pristov

Na dirki za državno prvenstvo Slovenije v kartingu je naslov državnega prvaka v najmočnejši kategoriji osvojil Jan Ternjak Harc, član AMD Ptuj. Srednješolec iz Spodnjega Dupleka, ki je izredno motiviran, pozitiven ter z glavo in srcem pri kartingu, je vodil v prvenstvu že po prvih treh dirkah sezone, na zadnji je odlično formo le še potrdil. Prvič je državni prvak postal že leta 2009, ko je slavil tudi naslov pokalnega prvaka. Odlične rezultate je nizal že v prejšnji sezoni, ko je imel veliko težav z motorjem vozila, kar ga je na koncu stalo dobre uvrstitve.

Jan Ternjak Harc (desno) s fizioterapevtom Blažem Kopičem
Foto: Osebni arhiv
Osebni arhiv

Prvo vozilo pri petih letih

Dvajsetletnik trenutno obiskuje četrti letnik Srednje šole za trženje in dizajn Maribor, z jasno začrtanimi cilji pa si želi tudi v prihodnje ostati povezan s kartingom. "V ta šport sem se očitno zaljubil že zelo majhen. Ne spomnim se, kdaj sem prvič sedel v gokartu, vem pa, da sem svoj prvi dirkalni avto za razred mini 50 dobil za peti rojstni dan. Od takrat ne mine noč, ko ne bi sanjal o kartingu, ali o čem, povezanem s preteklimi dirkami, ali o prihodnosti," s sijočimi očmi pripoveduje aktualni državni prvak v kraljevem razredu KZ2, v katerem v prostem času tekmujejo tudi vozniki formule 1. "Dirkam drzno, a pošteno. Karting je šport, kjer moraš biti ves čas popolnoma skoncentriran, saj lahko že pri najmanjši napaki izgubiš pozicijo."

Trenira na kartodromu v Slovenji vasi, kadar se odpravi na dirko v tujino, v glavnem je to Italija, pa na progah v okolici Benetk ali Milana. "Če bi lahko, bi treniral vsak vikend. Vendar je to žal povezano z visokimi stroški, ki pa jih moram kriti sam. V enem dnevu na treningu porabim po dva kompleta pnevmatik. Če bi imel več sredstev, bi si recimo lahko privoščil tudi boljši motor, s katerim bi manj tvegal napake in nesreče," pripoveduje Ternjak Harc, ki kljub vrhunskim rezultatom nima večjih sponzorjev. "S storitvami me podpira fizioterapevt Blaž Kopič iz Maribora, za tiskovine poskrbi Tiskarna FS13 iz Šentilja. Občasno prejmem še kakšen manjši znesek, ki mi omogoči trening, za ostalo moramo denar zbrati sami." Ternjak Harc ob šoli in lastnih treningih trenira še mlajše tekmovalce, s čimer krije del stroškov, ki jih pri tem športu nikoli ne zmanjka. "Sem pa izjemno hvaležen babici in mlajšima bratoma, ki sta se pripravljena tudi zaradi mojega športa kdaj odpovedati na primer novim čevljem. Pred kakšno tekmo morajo včasih počakati celo položnice."

Jan z babico Tilčko Ternjak, svojo največjo podpornico
Boris Očkerl

Babica je najpogumnejša

Kljub blesteči športni karieri ima Jan za seboj tragično osebno zgodbo. Trije bratje so namreč ostali sami z babico, ki pa je odlično poskrbela zanje. "Samo s torbico je iz Jarenine odšla v Duplek, kjer je najela stanovanje, v katerem sedaj živimo skupaj. Moja babica je gotovo najpogumnejša ženska, kar jih poznam." Ne le da ga podpira pri njegovi veliki strasti, z njim hodi tudi na tekme in zanj navija.

Pred časom je bil povabljen, da pride živet v Italijo, kjer bi vozil za ekipo, v kateri bi bil mentor mlajšim voznikom, v svoji kategoriji pa bi še vedno tudi sam tekmoval. "Ampak se mi je zdelo pomembneje, da najprej končam srednjo šolo," je realen. Ima pa že dodelane načrte za prihodnost. Vpisati se namerava na Pedagoško fakulteto v Mariboru, kjer bi študiral športno treniranje. Kljub zavedanju, da kot voznik gokarta najverjetneje ne bo mogel služiti denarja, si želi ostati v tem športu. "Znam servisirati vozila in že sedaj treniram mlajše. V tem se vidim tudi v prihodnosti. Vsekakor želim ostati povezan s kartingom." Trenutno pa je njegov fokus usmerjen v šolski uspeh. "Lani sem bil skoraj odličen, tudi letos sem si zadal cilj prav dober uspeh. Na športnem področju pa si trenutno želim, da bi mi zadnja zmaga odprla vsaj kakšna vrata do nove sponzorske pogodbe."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta