Festival Ptujske zgodbe o kavi: Okusna je tudi z medom

Hojka Berlič Hojka Berlič
28.09.2019 12:43

Festival Ptujske zgodbe o kavi se letos posveča kavi in zdravim dodatkom, predvsem medu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obiskovalci so z veseljem preizkusili posebno kavo, slajeno z medom.
Hojka Berlič

Sladkati kavo z medom je morda nekoliko nenavadno, a kot pravijo tisti, ki so takšno kavo danes na Ptuju pokusili, menda sploh ne slabo. "Ima nekoliko poseben okus. A bi se vsekakor dalo združiti navado pitja kave še z zdravim dodatkom," je povedal  eden od njih, Štefan Kokol. Da je bilo doživetje še bolj posebno, pa so poskrbele dijakinje Ekonomske šole Ptuj, ki so kavo postregle v posebnih papirnatih lončkih z različnimi mislimi, ki so jih izdelale okviru njihovega učnega podjetja.
Tudi sicer festival Ptujske zgodbe o kavi črni napitek vsako leto prikaže v novi luči. "Letos v navezavi s Čebelarsko zvezo Slovenije promoviramo njihov projekt Pijmo kavo in čaj z medom. Se pravi, da danes poteka degustacija pristne ptujske kave, ki jo pražijo tukaj na Ptuju, hkrati pa je želja, da obiskovalci poskusijo kavo sladiti z medom," je o festivalu, ki poteka že peto leto, povedala njegova ustanoviteljica in idejni vodja Helena Ajdnik. Kot je poudarila Nataša Klemenčič Štrukelj iz Čebelarske zveze Slovenije, so se ptujskemu festivalu z veseljem pridružili, saj menijo, da zgodbi odlično sovpadata: "Vemo, da so čebelji pridelki slovenskih čebelarjev izredno cenjeni in da je v tem hitrem sodobnem načinu življenja zelo pomembno, da jih vsakodnevno dodajamo naši prehrani. Zakaj torej ne bi naših vsakdanjih navad pitja čaja, kave ali drugih napitkov spremenili in jih sladili z odličnim medom slovenskih čebelarjev?" Današnje dogajanje na Mestnem trgu pa so popestrili tudi z napihljivim čebelnjakom in virtualnimi očali, ki obiskovalcem omogočajo občutek, kot da bi leteli s čebelami in da spoznajo, kakšno je življenje čebel v panju. 

Posebna očala so obiskovalcem omogočila, da so si svet ogledali skozi žoči čebel. 
Hojka Berlič

Kava in Ptuj imata dolgo zgodovino

Sicer so festival odprli že v četrtek, z razstavo ptujskih umetnikov, ki so ustvarjali razglednice na temo Ptuj, mesto kave - 1950. V petek je sledil družabni kavarniški večer, na katerem so se z gosti pogovarjali o kavi in zdravih dodatkih, hkrati pa je umetnica Kaja Lukač tudi ustvarjala. "In z njo smo prikazali, kaj naš festival v bistvu je. Ni sejemska dejavnost, temveč je kava v navezi s kulturo, umetnostjo, antropologijo, kulinariko. Z življenjem, v bistvu, vsakega posameznika," pravi Ajdnikova. Osnovna ideja za festival sicer po njenih besedah izhaja iz ljubezni do kave, prijateljev, ki se družijo ob kavi ter dejstva, da je ptujski Hotel Mitra povezan s pražarjem kave Jožefom Kiprtzem, ki je daljnega leta 1785 prav v hiši sedanjega hotela odprl eno prvih in najbolj znanih kavarn. Pa tudi iz dejstva, da ima Ptuj še vedno svojo pražarno kave.
V prihodnosti, čez nekaj let, si tako želijo, da bi Ptuj dobil prostor, kjer bi lahko predstavili zgodovinska dejstva o Kipertzu, hkrati pa morebiti kavarnico in prostor, kjer bi delali posebne ptujske mešanice kave.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta