(FOTO) V občini Benedikt uredili mežnarijo

Aleksandra Papež Aleksandra Papež
06.03.2022 06:30

Mežnarija ob cerkvi, posvečeni Svetim trem kraljem, ki kraljuje na vzpetini nad središčem občine Benedikt, dobila prenovljeno podobo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Južna, glavna fasada z urejenim nasadom vinske trte in vhodom v obokano klet
Aleksandra Papež

Gradnja mežnarije in bližnje cerkve naj bi potekali hkrati med letoma 1521 in 1588," pojasni benediški župan Milan Repič. Prvi podatek o Svetih Treh Kraljih zasledimo leta 1521, ko je salzburški nadškof in kardinal Matevž Lang dovolil takratnemu benediškemu župniku Juriju Prosenjaku in posestniku zemlje, na kateri stoji cerkev, lastniku Freihofa v Radgoni, Krištofu pl. Myndorfu, gradnjo cerkve. Za časa Marije Terezije je bila ta cerkev izjemno dobro obiskana romarska cerkev. Ob romarski poti so sadili celo hruške, tepke, da so jih romarji lahko med potjo jedli.

Ohranjena črna kuhinja
Aleksandra Papež

Obnovili in uredili pet prostorov

Mežnarija se slogovno delno ujema s cerkvijo, od katere je oddaljena nekaj manj kot 20 metrov, grajena je v obliki črke L in je v glavnem, daljšem delu gotska, tam je tudi podkletena, v krajšem pa baročna. Na Občini Benedikt so se odločili, da bodo ta pomembni kulturnozgodovinski objekt obnovili, saj je še ob koncu 20. stoletja služil kot najemniško stanovanje. Mežnarija velja za najstarejšo zidano hišo v teh krajih. Grajena iz lesu, kamna in žgane opeke je tudi odsev naravnih vrednot. Obnova je potekala skladno z dogovori z zavodom za varstvo naravne in kulturne dediščine.

"V mežnariji smo obnovili in uredili pet prostorov ter vsakemu določili poseben pomen. Najprej vstopimo v hodnik, kjer smo uredili omete, kamnita tla. Iz hodnika na desno vstopimo v prostor, ki bo služil kot garderoba in čajna kuhinja. Naravnost hodnik vodi v črno kuhinjo, ki smo jo ohranili v prvotni obliki in jo le očistili ter dogradili uničene dele. Največji prostor je tako imenovani protokolarni prostor, ki se ponaša z izjemno dobro naravno svetlobo. V njem smo obnovili kamnita tla, saj so bila ta prej le iz utrjene prsti, del stene predstavlja način zidanja te stavbe, kjer nismo nanesli novega ometa in je mogoče potipati ohranjen slovenskogoriški kamen. Obnovili smo okna in vrata. V tem prostoru bodo poročni obredi, sprejemi in drugi dogodki. Lani smo tukaj že imeli eno zlato poroko," pojasni župan Repič. Seveda bo mežnarija nudila tudi prostor in priložnost za predstavitev ponudbe spominkov in izdelkov lokalnega pomena, produktov domače obrti in kulinarike.

Protokolarni prostor je pripravljen za pomembne dogodke.
Aleksandra Papež

Za obnovo 60 tisoč evrov

Celotna investicija je stala okoli 60 tisoč evrov, štiri petine tega zneska je bilo financiranega iz prijave v projekt LAS, Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Ostalo je bilo dodano iz občinskega proračuna in od partnerja iz gospodarstva - Birocentra, katerega lastnik je Maksimiljan Potočnik. Partner v operaciji je tudi Turistično-vinogradniško društvo Benedikt, ki je v projekt prispevalo z lastnim delom in vloženim časom. V protokolarnem prostoru je tudi sodobna oprema za fotografiranje, ki jo je prispeval Birocenter in s tem obogatil ponudbo ter omogočil izvajanje kakovostnih posnetkov pomembnih dogodkov in srečanj, ki se bodo tukaj odvila. Nekaj sedaj razstavljenih predmetov in pohištva v mežnariji je na ogled posodil domačin Milan Budja.

Ohranjena in obnovljena vrata v protokolarni prostor
Aleksandra Papež

Podkleteni del mežnarije je bil obnovljen leta 2013, za kar je poskrbelo Turistično-vinogradniško društvo Benedikt, ki skrbi tudi za brajde pred južno glavno fasado - trs potomke najstarejše trte z Lenta iz leta 2005, ki so ga poimenovali Čolnikova trta, klinton in radgonsko ranino iz leta 2006. Klet je obokana in zelo visoka ter lepo urejena, za kar z drugimi člani društva skrbi ovtar Janez Žižek. V Svetih Treh Kraljih se tudi danes večkrat zbere večja množica. Posebej 6. januarja, ko godujejo Sveti trije kralji in 15. avgusta ob Marijinem vnebovzetju. V pomladanskih mesecih pa se v Svetih Treh Kraljih obeta tudi več zanimivih koncertov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta