Internisti in anesteziologi v ptujski bolnišnici v prvih bojnih vrstah

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
23.10.2020 06:12

Dr. Teodor Pevec, strokovni vodja ptujske bolnišnice, ne skriva zaskrbljenosti in opozarja, da vsi zdravniki nimajo primernih znanj za delo z bolniki s covidom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Splošni bolnišnici Ptuj že dva tedna deluje covid oddelek.
Andrej PETELINŠEK

V Splošni bolnišnici Ptuj, kjer so prve obolele za koronavirusom sprejeli 10. oktobra, so oddelek, ki je imel najprej 12 postelj, že razširi na 28 postelj. Če bo treba, ga bodo še širili, a ob tem poudarjajo, da imajo vse večje težave z zagotavljanjem strokovnega kadra, ki dela s temi bolniki. V kadrovsko že leta podhranjeni bolnišnici so na skrajnem robu zmogljivosti.

V karanteni enajst zaposlenih

​Strokovni vodja bolnišnice dr. Teodor Pevec tako te dni ne skriva zaskrbljenosti in poudarja, da tudi vsi zdravniki nimajo primernih znanj za delo v zdajšnjih razmerah: "Te dni na našem covid oddelku zdravimo v povprečju nekaj več kot 20 bolnikov, skupaj smo jih do zdaj 33, v nekaj dneh pa bomo, glede na rast okuženih, ki so potrebni bolnišničnega zdravljenja, oddelek povečali na 30 postelj. Bolj kot s prostori imamo težave z zagotavljanjem strokovnega kadra. Že leta opozarjamo na kadrovsko podhranjenost našega internega oddelka, kjer sicer delajo zdravniki, ki so tudi usposobljeni za delo s covid okuženimi. Da bi ginekologi, kirurgi in ostali zdravili covid bolnike, je verjetno ena izmed zadnjih faz v epidemiji. Na covid oddelku lahko kvalitetno delajo internisti in anesteziologi."

Teodor Pevec, strokovni vodja
Slavica PIČERKO PEKLAR

Brez izjemnega napora vseh, ki te dni delajo, pravijo, dela ne bi zmogli. Enajst zaposlenih je v tem času odsotnih z dela in so v karanteni, v prihodnjih dneh se bo nekaj teh že vrnilo, a je pričakovati, da se bo z okužbo spopadel še kdo. "Če smo se spomladi izognili okužbi s koronavirosom, pa smo se v začetku tega tedna soočili z vdorom okužbe na naš interni oddelek. Dosedanja testiranja so odkrila devet okužb med bolniki. Dejstvo je, da še tako odgovorno samozaščitno obnašanje ne preprečuje vnosa okužbe v bolnišnično okolje. Žal se zdaj dogaja, česar smo se najbolj bali in je posledica nespoštovanja ukrepov," pravi sogovornik. Dodaja, da vsi njihovi bolniki s covidom, ki so v povprečju stari 75 let, potrebujejo tudi podporno bolnišnično zdravljenje, del pa jih prizadene tudi huda dihalna stiska.

V Splošni bolnišnici Ptuj že dva tedna deluje covid oddelek.
Andrej PETELINŠEK

V zadnjih dneh je siceršnje delo v ptujski bolnišnici skoraj zastalo. "Naš kirurški pa tudi ginekološki program smo že močno zmanjšali in približujemo se dnevu, ko bo običajno redno bolnišnično delo povsem zastalo in bomo opravljali samo življenjsko nujne posege. Razmere v bolnišnici se ne spreminjajo le iz dneva v dan, pač pa zdaj kar iz ure v uro. Tudi zato, da jih obvarujemo pred morebitno okužbo, smo vsem našim hospitaliziranim bolnikom, ki so v bolnišnici zaradi drugih obolenj, svetovali odpust domov. Seveda pri tem upoštevamo njihovo zdravstveno stanje, da je zanje odhod iz bolnišnice tudi v teh razmerah kar se da varen. Se pa soočamo z vprašanjem, kam naj gredo, da bo zanje dobro poskrbljeno," razlaga Pevec.

​Pomagajo kolegi iz Ormoža

Čeprav so razmere težke, pa v ptujski bolnišnici ohranjajo dobro vzdušje, predvsem pa stavijo na sodelovanje vseh zaposlenih. "V preteklosti smo v bolnišnici nabavili dovolj zaščitne opreme, bo pa v prihodnjih dneh treba zagotoviti več zaščitnih plaščev in še več mask," napoveduje strokovni direktor.

Nova in nekdanja direktorica SB Ptuj Anica Užmah ter strokovni direktor Teodor Pevec 
Slavica Pičerko Peklar

"Delo z vso varovalno opremo je bistveno težje, kot je bila zgolj uporaba obrazne zaščitne maske. Napori, ki jih vlagamo v naše delo z bolniki, so veliki, a jih za zdaj še zmoremo. Pri tem nam s svojim razumevanjem razmer pomagajo tudi ostali hospitalizirani bolniki. Večina razume položaj in tudi to, da ni obiskov in so lahko s svojci povezani le po telefonu," je slišati od zaposlenih v ptujski bolnišnici, kjer so zelo veseli pomoči kolegov iz Psihiatrične bolnišnice Ormož. "Ti nam nesebično pomagajo in upam, da nam bodo tudi v prihodnje. Pomoč ostalih, zasebnikov in koncesionarjev, bi bila še kako dobrodošla, a ne verjamemo v njo," na vprašanje, ali pričakujejo pomoč še koga, odgovori Pevec. Pravi, da respiratorjev za covid ne uporabljajo, ker niso covid intenzivna bolnišnica: "Imamo pa dovolj transportnih respiratorjev oziroma respiratorjev, ki jih lahko uporabljamo za začasno stabilizacijo bolnikov."

Anica Užmah, direktorica ptujske bolnišnice.
Slavica PIČERKO PEKLAR
V Splošni bolnišnici Ptuj že dva tedna deluje covid oddelek.
Andrej PETELINŠEK

V ptujski bolnišnici so oddelek za bolnike s covidom-19 uredili na oddelku za podaljšano bolnišnično zdravljenje, že zdaj pa iščejo dodatne prostore, če bi bili ti potrebni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta